Strah da Mađarska ne zatvori rupu u ogradi

Dok hiljade izbjeglica putuju ka Evropi, čini se da će njihovo ionako teško putovanje postati još teže. Mađarska se protivi planu Evropske unije za uvođenjem kvota za prijem izbjeglica i uvodi još oštrije kontrole na granicama.

Izbjeglice pristižu u hrvatski gradić Botovo i nastavljaju dalje na sjever, ova ruta je iz dana u dan sve teža. Mađarska je zatvorila granicu sa Srbijom, a uskoro završava gradnja ograde od bodljikave žice na granici sa Hrvatskom. Samo je jedan način da izbjeglice uđu u Mađarsku.

„Izbjeglice prolaze kroz uski prolaz u novosagrađnoj ogradi, širok samo tri metra. Većina izbjeglica koje se trenutno kreću ka Evropi, njih gotovo 4.000 dnevno, pod okriljem noći. Kompletna izbjeglička politika Evropske unije sada praktično ovisi o tome šta će Mađarska odlučiti u vezi sa prolazom u ogradi,“ izvijestio je reporter Al Jazeere Jonah Jull sa hrvatsko-mađarske granice.

Pooštrene kontrole na mađarskoj granici

Mađarske vlasti su jasno rekle da prolaz mogu zatvoriti u svakom trenutku. Mađarska ne želi izbjeglice na svojoj teritoriji, jer ih smatra prijetnjom za kršćanske vrijednosti. Međutim, ovo je ključna ruta za bolju budućnost koju ovi ljudi nastoje osigurati.

„Prije nego ste došli ovdje, čuli ste za probleme na granici. Kako vam se trenutna situacija čini?“, pitamo jednog izbjeglicu.

„Skroz je drugačije. Bojao sam se da nikada neću preći, pa sam požurio“, odgovara.

Na pitanje je li mu bitno u koju će ga evropsku državu smjestiti, kaže: „Ne, samo tražim sigurnost za sebe i svoju djecu. Oprostite, ali moram ići.“

Za sada je prolaz kroz Mađarsku otvoren, ali uz pooštrene kontrole. Izbjeglice se smještaju na vozove i šalju dalje ka austrijskoj granici. Gotovo da se i neće zadržavati u Mađarskoj.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazera


Povezane

Ko smo mi da branimo kršćane širom svijeta ako kažemo da nećemo prihvatiti muslimana ili džamiju u našoj zemlji? To neće ići, kaže njemačka kancelarka.

Published On 08 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO