Skoplje: Propali pregovori o izbornom zakonu

Izbori bi trebali biti održani u aprilu naredne godine (EPA)

Političke partije u Makedoniji nisu postigle dogovor o prijedlogu za izborno zakonodavstvo.

Opozicija je saopćila da se u noći sa srijede na četvrtak u toku pregovora vladajuća VMRO-DPMNE, povukla iz nekih rješenja koja su ranije bila dogovorena, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Najavljeno je da pregovora u četvrtak neće biti, već će međunarodna zajednica u petak nametnuti gotova zakonska rješenja.

Razočaranje EU-a

Vođe makedonskih stranaka na ovaj način nisu ispoštovali rok da do ponoći postignu dogovor, zbog čega je ambasador Evropske unije u Makedoniji Aivo Orav izrazio razočarenje.

Pregovorima je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju Jesse Baily uz posredovanje belgijskog eksperta Petera Vanhouttea.

Pregovori su trajali sve do jutra.

Vanredne parlamentarni izbori u Makedoniji, prema ranijem dogovoru sa evropskim komesarom Johannesom Hahnom, trebalo bi da budu održani u aprilu naredne godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vladajuća stranka Makedonije VMRO-DPMNE organizuje veliki miting u Skoplju. Želi se ispred Sobranja pokazati masovna podrška vlastima. Organizatori su najavili mirno, nenasilno okupljanje, pod motom Jaka Makedonija. Iz Skoplja se javlja Milka Smilevska.

Published On 18 May 2015

Komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn u Makedoniji razgovara sa predstavnicima četiri najveće političke stranke kako bi se ubrzao proces provođenja reformi neophodnih na putu ove zemlje ka Evropskoj uniji.Posjetu evropskog komesara za proširenje prati Milka Smilevska.

Published On 18 Sep 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO