Mađarska vratila voz Hrvatskoj

Vlak Hrvatskih željeznica koji je tri tjedna bio zadržan na teritoriju Mađarske u četvrtak se vratio u Hrvatsku.

“Temeljem bilateralnog sastanka glavnog ravnatelja policije RH Vlade Dominića i direktora mađarske policije Karolyja Pappa, koji je održan 1. listopada u Letenyu, za  8. listopada u 10 sati dogovoren je povrat privremeno zadržanog vlaka HŽ-a u Mađarskoj. Povrat će biti na graničnom prijelazu Beremend – Baranjsko Petrovo Selo”, navodi se u ranije objavljenom u priopćenju Ravnateljstva policije.

Radi se o vlaku kojim su u počecima izbjegličke krize hrvatske vlasti u pratnji policajaca poslali izbjeglice u Mađarsku, a mađarska strana zadržala je neko vrijeme policajce i strojovođe ocijenivši incidentom da su hrvatski policajci naoružani došli na mađarski teritorij.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, tada je izjavio da su policajci putovali s izbjeglicama osiguravajući red i da je taj aranžman dogovoren s Mađarskom, no da je netko očito odlučio taj dogovor “izigrati i zloupotrijebiti”.

Grabar-Kitarović: Problemi se rješavaju

O povratku vlaka HŽ-a u Hrvatsku u srijedu je govorila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavivši novinarima da je, mađarska strana odlučila Hrvatskoj vratiti vlak koji je već tri tjedna na njezinom teritoriju, prenosi Hina.

“Mogu vam reći da je nakon današnjih konstruktivnih razgovora mađarska strana odlučila vratiti vlak Hrvatskih željeznica u Hrvatsku. To je dokaz da se problemi rješavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, a ne sukobima i prebacivanjem odgovornosti”, rekla je hrvatska predsjednica u izjavi za hrvatske novinare koji prate njezin posjet Mađarskoj nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

U Hrvatsku je u protekla tri tjedna ušlo više od 125 tisuća izbjeglica, dnevni priljev je u prosjeku 6.000 ljudi koji unutar 24 sati i odlaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO