Burni pregovori o kolektivnom ugovoru u FBiH

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine u toku su pregovori o novom općem kolektivnom ugovoru. Zbog usvajanja Zakona o radu, Sindikat je u julu organizirao masovne proteste.

I sada upozoravaju da usvajanjem novih kolektivnih ugovora neće dozvoliti smanjenje radničkih prava. S druge strane, i poslodavci i vlast naglašavaju da su, zbog tužbi radnika po osnovu ranijih kolektivnih ugovora, mnoge firme već otišle u stečaj.

Stanovnici općine Visoko mogli su ostati bez pogrebnih usluga početkom prošle godine, nakon što je javno komunalno preduzeće Gradska Groblja otišlo u stečaj.

Dug ove firme bio je gotovo osam miliona konvertibilnih maraka (oko četiri miliona eura). Od toga se 1.144.000 KM (oko 580.000 eura) odnosi na plate uposlenika i njihove doprinose.

Stečajni upravnik Mehmed Vranac kaže da je granski kolektivni ugovor, koji se primjenjivao u ovoj firmi, jedan od razloga za nastanak duga.

“Činjenica je da je to bila jedna otežavajuća okolnost i moje je mišljenje da bi ovaj novi Zakon o radu, koji je usvojio federalni Parlament, koji je stupio na snagu, donio puno pozitivnih stvari”, kaže Vranac.

Olakšavajuća okolnost tokom stečaja u preduzeću Gradska groblja bila je činjenica da radnici nisu podnosili tužbe po osnovu kolektivnih ugovora.

Višemilionske tužbe

Upravo u tom pravcu krenuli su uposlenici javnog komunalnog preduzeća za gradski saobraćaj u Sarajevu. Njihove tužbe po osnovu kolektivnih ugovora su višemilionske.

Iz uprave su ih upozoravali da bi, zbog presuda, firma mogla propasti, ali iz Sindikata kažu da su tužbe samo odgovor na najave da će GRAS otići u stečaj.

“Tužbe će se realizovati, vjerovatno. One će se morati naplatiti. Ali, ja kažem da tu ima prostora i tvrdim da ima prostora nekom pozitivnom dijalogu na obostrano zadovoljstvo”, kaže Amir Muminović, potpredsjednik sindikata GRAS-a.

U Sindikatu se nadaju da će se čvor zvani kolektivni ugovor uskoro raspetljati na pregovorima s kantonalnom Vladom. Sličan ishod moguć je i na entitetskom nivou. Bez obzira na to što je na zgradi Sindikata i dalje transparent s natpisom “Ne novom zakono o radu”.

“Predstavnici Sindikata i Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine na dobrom su putu da postignu dogovor o novom općem kolektivnom ugovoru. Ako se dogovore, minimalna plata u Federaciji mogla bi biti povećana”, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović.kaže da su razmatrali prijedlog prema kojem minimalna plata više ne bi bila osnov za obračun osnovne.

Zato su predložili dvije kategorije – minimalnu platu i najnižu cijenu rada. Prema tom prijedlogu, minimalna plata bila bi oko 255 eura, umjesto dosadašnje od 192 eura. Najniža cijena rada, odnosno satnica, iznosila bi oko 1,5 eura.

Rok 18. decembar

“Ova od 2,91 KM [oko 1,5 eura] bi bila faktor u izračunu osnovne plate, a mi tražimo da definicija osnovne plate bude kao i do sada, najniža cijena rada puta koeficijent. S tim da će to biti kamen spoticanja, o tom po tom”, navodi Bajramović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Mladen Pandurević kaže kako je ubijeđen da će postići dogovor. Zahtjeve sindikata smatra legitimnim.

“Meni je bitno da najšire gledateljstvo zna da to nisu pregovori kao na pijaci – neko nudi 100, neko 50, pa se nađu na 75 – nego se mora voditi računa o argumentima ekonomske prirode. Mi smo spremni vrlo ozbiljno da saslušamo argumente za značajno povećanje minimalne cijene rada”, kaže on.

Ipak, vrijeme za slušanje argumenata ističe, jer je 18. decembar rok do kojeg postojeći opći kolektivni ugovor treba biti usklađeni s novim zakonom o radu. Ako ne bude, Vlada može produžiti rok za još 90 dana, uz konsultaciju Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Izvor: Al Jazeera