Teško do građevinskih dozvola u Srbiji

U Srbiji će od 1. januara 2016. godine početi izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. To je omogućio novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji je u toj zemlji stupio na snagu prije šest mjeseci. Zakon, između ostalog, propisuje da se građevinska dozvola dobije za 28 dana. Međutim, kratak rok na papiru u praksi još ne funkcionira u potpunosti.

Vladimir Ugrenović, šef Odsjeka za građevinske poslove u opštini Novi Beograd kaže da veliki problem u izdavanju dozvole predstavlja podjela nadležnosti između grada Beograda i opština. Grad izdaje urbanističke uslove, a opština projektnu dokumentaciju.

“Ta korespondencija između grada i opštine u nekim situacijama nije na zadovoljavajućem nivou, a to bi moglo da se unapredi izmenom postojećih pravila i zakonskih rešenja”, ističe Ugrenović

Velika odgovornost

Dozvola se dobija putem objedinjene procedure, a dokumentaciju prikupljaju lokalne samouprave. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj napominju da je država preuzela veliku odgovornost, a da se još nije dobro organizirala.

“Ako postavite taj rok da za 28 dana morate da izdate sve, to je takođe znak da sve službe učestvuju u pripremi u izdavanju svih onih pratećih dokumenata i saglasnosti mora da se organizuje na taj način”, kaže Vladan Atanasijević iz Nacionalne alijanse.

U Vladi Srbije kažu da rade na poboljšanju komunikacije svih službi u ovom procesu. I pored toga, tvrde, ubrzali su ovu proceduru.

“U Ministarstvu građevine kažu da su od primene novog zakona izdali 50 odsto više građevinskih dozvola nego u odnosu na prosek prethodnih sedam godina”, izvijestio je iz Beograda Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Za tri mjeseca građevinske sezone 2015. izdato je 4.308 građevinskih dozvola. Za isti period prošle godine dozvoljena je gradnja na 2.071 objektu.

Brzina izdavanja

Ministrica građevine i saobraćaja Zorana Mihajlović je zadovoljna i kaže da je sada lakše dobiti građevinsku dozvolu nego graditi nelegalno uz sve rizike. A oni koji imaju ilegalne objekte moći će ih ozakoniti od novembra, kada novi Zakon o legalizaciji prođe Skupštinu Srbije.

“Verujem, kada objedinimo sve ove zakone, planiranje i izgradnja, konverzija, Zakon o komunalnim delatnostima, koji je veoma važan zakon o stanovanju i zakon o ozakonjenju, Srbija će imati jedan okvir, jedan zakonski okvir, i Srbija će pokazati da je moguće normalno funkcionisati u građevinarstvu, a ne kao što je to bilo do sada”, zaključila je Zorana Mihajlović.

U zadnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, od 189 država koje su učestvovale u istraživanju, Srbija je na 186. mjestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Al Jazeera