Podgorica: Demonstranti ne uklanjaju šatore

U Podgorici se nastavlja protest dijela opozicije. Iako je komunalna služba grada u utorak naložila da se postavljeni šatori i bina uklone, kako bi se saobraćaj normalizirao, to nije učinjeno.

Komunalna policija nije uklonila prateći mobilijar, a organizator je saopćio da je od Ministarstva unutrašnjih poslova dobio dozvolu za blokadu ulice do 10. oktobra.

Načelnik Komunalne policije glavnog grada Goran Janković pojasnio je da komunalna policija, prilikom uklanjanja šatora i mobilijara, u skladu sa Zakonom, može zatražiti i asistenciju policije.

Čelnici Demokratskog fronta opet su poručili da na ulici ostaju do ispunjenja svojih zahtjeva – formiranja prijelazne vlade i organiziranja fer izbora.

Izviždana policija

“I pored svih prijetnji da će ukloniti ovo, vidite da nema nikog. Ovu binu i šatore prvo su pozvani da brane poslanici DF-a i oni će to učiniti”, rekao je predsjednik Nove srpske demokratije i poslanik DF-a Andrija Mandić. On je građane pozvao i da večeras dođu na protest u 18.30 i najavio da će sutra u ostalim gradovima ponovno biti organizirane šetnje.

“Ovdje ih sada značajno manje nego što ih je bilo jutros, kada ih je bilo nekoliko stotina, zbog informacije da će policija početi uklanjanje bine i šatora”, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović u poslijepodnevnim satima.

Dodala je da su se oko 11:00 sati pojavile dvije inspektorice komunalne policije sa strane ograde gdje se nalazi policija.

One su nakon jakih zvižduka demonstranata ubrzo napustile plato ispred zgrade Parlamenta Crne Gore.

Gotovo hiljadu policajaca i dalje štiti zgrade Parlamenta, predsjednika i Vlade, javlja Al Jazeerina reporterka.

Izvor: Al Jazeera i agencije