Grabar-Kitarović u Mađarskoj: Bolji nadzor granica

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin mađarski kolega Janos Ader sastali su se tijekom njezinog službenog posjeta Mađarskoj, a većinu razgovora posvetili su problemu izbjegličke krize.

Sastanak s mađarskim državnim vrhom dolazi u trenutku kada su odnosi između dvije zemlje, zbog izbjegličke krize, na niskoj razini.

No, dvoje šefova država poručili su da i u ovakvim napetim trenucima i niskim političkim odnosima, između Mađarske i Hrvatske, još uvijek više stvari spaja ove dvije zemlje, nego što ih razdvaja, izvještava iz Budimpešte reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Grabar-Kitarović i Ader kažu kako se slažu u svim segmentima izbjegličke krize.

Uloga vojske

“Oboje, prije svega, smatraju da treba bolje čuvati i nadzirati granice te da je to jedan od ključnih problema rješavanja ove situacije. Zatim bi trebalo nastaviti financirati zemlje poput Turske, gdje će se graditi kampovi, ali i susjedne zemlje, gdje bi se trebali graditi ‘hot-spotovi’, prihvatilišta koja će prihvatati izbjeglice. Kolinda Grabar -Kitarović još je jednom ponovila da treba rješavati ovaj problem tamo gdje i nastaje, u ratnim zonama”, javlja reporterka Al Jazeere.

Hrvatska predsjednica je poručila da Hrvatska neće biti ‘hot-spot’, a to je isto ono što poručuje i hrvatska Vlada. Međutim, njezin način rješavanja ovog problema dosta se razlikuje od Vladinog. 

Ona smatra da vojska treba imati jaču i učinkovitiju ulogu na granici i da bi se izbjeglice trebalo usmjeravati preko legalnih graničnih prijelaza u Mađarsku, dok Vlada smatra da to nije moguće činiti, odnosno da ‘zelenu granicu’ braniti, osim ako se doista ne grade ograde, a to Hrvatska, kako je više puta poručeno, neće činiti.

Dvoje predsjednika također su poručili da doista treba pomoći onim ljudima koji stvarno trebaju pomoć, dakle izbjeglicama, a ne ekonomskim migrantima.

Konferencija za novinare završila je prije nego se moglo postaviti najvažnije i najzanimljivije pitanje, a to je kada se može očekivati da Mađarska do kraja izgradi žičanu ogradu, koju gradi na granici s Hrvatskom.

Odgovor na to pitanje vjerojatno neće biti moguće dobiti ni nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Susret smiju snimati samo službeni snimatelji i fotografi, dok će svi ostali imati pravo na prve trenutke susreta i kurtoazni razgovor.

Predavanje na univerzitetu

Orban je u posljednje vrijeme u vezi pitanja ograde prema Hrvatskoj govorio da će se prije njezinog završetka i zatvaranja granice konzultirati sa zemljama Višegradske skupine, a idućih dana na Balatonu se održava njihov summit. 

Prema najavama, Grabar-Kitarović bi s Orbanom trebala razgovarati više od sat vremena, kako prenosi Hina. 

Kasnije poslije podne predsjednica Grabar-Kitarović na budimpeštanskom sveučilištu Korvinus održat će govor naslovljen “Doprinos Hrvatske suradnji u srednjoj Europi: Vrijeme je da se ojača srednjoeuropski bok EU i NATO-a”, a posljednji događaj dana bit će njezin susret s hrvatskim iseljenicima u prostorijama Hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti.

Izvor: Al Jazeera i agencije