BiH: Zatvorske kazne zbog veza sa ISIL-om

Husein Erdić, kojem je suđeno za vrbovanje i organiziranje odlaska bh. mladića na strano ratište, osuđen je na tri i po godine zatvora (Fena)

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na višegodišnje zatvorske kazne četvoricu bh. državljana zbog veza sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Nepravomoćnom presudom Husein Erdić osuđen je na tri i po godine zatvora nakon što je proglašen krivim za organiziranje odlaska Nevada Hušidića i Merima Keserovića na ratišta u Siriju i Irak.

Hušidić i Keserović su istovremeno osuđeni na po godinu dana zatvora.

Četvrti osuđeni je Midhat Trako koji je dobio godinu i po zatvora jer je osigurao novac za kupnju avionskih karata kako bi Hušidić i Keserović mogli otputovati iz Sarajeva u Istanbul.

Sud je utvrdio kako su u cijelosti dokazani navodi optužnice po kojima je Erdić sa osobama iz Turske dogovarao odlazak državljana BiH u dijelove Sirije i Iraka koje kontrolira ISIL.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je kako su u tužilaštvu zadovoljni izrečenim osuđujućim presudama, ističući kako je ovo ujedno prvi slučaj u BiH u kojem su na zatvorske kazne osuđene osobe povezane sa ISIL-om.

Odlazak u Siriju i Irak

Sva četvorica osuđenih uhapšena su u februaru ove godine, a optužnica je podignuta u aprilu na osnovu izmjena Kaznenog zakona BiH od prije dvije godine, kojima je sankcionirano formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.

Zakonske izmjene uvedene su nakon što je dokazano da su deseci osoba iz BiH otišli u Siriju i Irak kako bi se tamo borili na strani ISIL-a, ali i drugih grupa poput Fronta al-Nusre.

Prema informacijama policijskih i obavještajnih službi u BiH, najmanje tri stotine građana te zemlje u protekle dvije godine pridružilo se borcima u Siriji i Iraku.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić krajem septembra je izjavio kako ih se u zemlju vratilo približno stotinu, dok ih je pedeset poginulo, a preostalih 150 se tamo još bori.

Vlasti u BiH poduzele su kazneni progon simpatizera i pristalica ISIL-a tokom 2014. godine kada je uhapšen i Bilal Bosnić iz Bužima u sjeverozapadnoj Bosni, koji je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže borcima u Siriji i Iraku, pišu agencije. Suđenje Bosniću još traje.

Izvor: Agencije