Advokat: Uskoro optužnica protiv Vasiljkovića

Protiv Vasiljkovića vodi se istraga zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj (EPA)

Splitski advokat Darko Stanić više ne brani po službenoj dužnosti Dragana Vasiljkovića, optuženog za ratni zločin protiv hrvatskih civila.  

Vasiljkovića se ubuduće braniti  izabrana zagrebačka advokatica i zamjenica predsjednika zagrebačkog Vijeća srpske nacionalne manjine Slađana Čanković, doznaje Hina na Županijskom sudu.

Tu je informaciju potvrdio i advokat Darko Stanić koji je rekao da više ne zastupa Dragana Vasiljkovića, ali da još od istražnog sudije čeka rješenje o svom razrješenju.

“Kolegica Slađana Čanković u petak je bila u posjetu Draganu Vasiljkoviću koji joj je potpisao punomoć o zastupanju. U srijedu ili petak bi na Županijskom sudu trebala biti održana sjednica na kojoj će se odlučivati o produljenju istražnog zatvora na tri mjeseca, a najvjerojatnije do kraja godine bi trebala biti podignuta i optužnica”, rekao je Stanić .

Dodao je da se još pregovara sa advokatima iz Zagreba i Splita koji bi zajedno sa advokaticom Čanković činili Vasiljkovićev braniteljski tim.

Splitsko tužilaštvo protiv Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i hrvatskog civilnog stanovništva za vrijeme rata u Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu 1954, a živio je u Australiji, gdje je promijenio ime u Daniel Snedden i ima australsko državljanstvo.

Nakon učestvovanja u ratu u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do hapšenja je živio u Perthu.

Izručenje nakon deset godina

Australija ga je Hrvatskoj izručila početkom jula ove godine, nakon desetogodišnjeg sudskog postupka. Priveden je na Odjel za ratne zločine splitskog Županijskog državnog tužilaštva.

Tada mu je dodijeljen advokat Darko Stanić po službenoj dužnosti.  Na prvom ispitivanju Vasiljković nije odgovarao na pitanja, te je odbacio sve što mu se stavlja na teret.

Splitsko tužilaštvo Vasiljkovića sumnjiči da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga srpskih paravojnih formacija u junu i julu 1991. u zatvoru u Kninu te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Osumnjičen je i da je u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.  

Tokom tog napada su, prema sumnjama tužilaca, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Izvor: Agencije