Hrvatsko-mađarska granica i dalje otvorena

Kroz Hrvatsku je od početka izbjegličke krize ušlo više od 109 tisuća izbjeglica – od toga samo u subotu više od šest tisuća ljudi. Mađarska i dalje prijeti zatvaranjem granice s Hrvatskom, no granica je, kako izvještava reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, i dalje otvorena, unatoč višednevnim spekulacijama o zatvaranju.

“O zatvaranju mađarske vlasti razmišljaju u slučaju da Njemačka i Austrija odluče reći ‘stop’ priljevu izbjeglice u njihove zemlje”, javlja Čorkalo s graničnog prijelaza u Baranjskom Petrovu Selu.

Prijevoz izbjeglica preko tog prijelaza odvija se rutinirano – svakih nekoliko sati pristiže desetak autobusa punih izbjeglica koje hrvatska policija prati do mađarske linije, a s druge ih strane čekaju novi autobusi koji ih prevoze dalje do mađarsko-austrijske granice.

Osim preko tog graničnog prijelaza, izbjeglice se u Mađarsku prebacuju i preko ilegalnog graničnog prijelaza kod Botova, gdje stižu vlakovima iz Tovarnika. Do sada je u 19 dana izbjegličke krize u Hrvatskoj iz Tovarnika izbjeglice prevezlo 49 vlakova.

Milanović: Zatvaranje granice neće funkcionirati

Hrvatski premijer Zoran Milanović u nedjelju je, odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna na moguće mađarsko zatvaranje granica, kazao je da jest, ali da to zatvaranje neće funkcionirati.

“Mi nismo narod koji je odrastao u žici, nadam se da će i drugi shvatiti da žica nije rješenje, a Hrvatska će se pobrinuti za svoje interese”, dodao je Milanović, kako prenosi Hina.

“Nadam se da  nas neće natjerati da i mi gradimo neku ogradu, jer to je krajnje rješenje svih krajnjih rješenja, kad ste okruženi ljudima koji ne razumiju ni prošlost ni sadašnjost i pozivaju na zaštitu od islama. Neka se vrate u 11., 12. ili 14. stoljeće. Barem mi u Hrvatskoj to znamo jer smo uvijek bili na granici i znamo što opasnost jest, a što nije. Ovo nije opasnost, neka nas ne brane od toga, njihova nam pomoć ne treba”, rekao je hrvatski premijer.

Zastoj na prijelazu Berkasovo-Bapska

Istovremeno, u Srbiji su tisuće ljudi koje su bile zaustavljene i usporene od srijede kod Preševa, krenule tijekom dana prema sjeveru. U Preševu je ostalo još nekoliko stotina ljudi.

Od podneva do nešto iza 16 sati na granični prijelaz Berkasovo-Bapska između Srbije i Hrvatske, nije stigao niti jedan autobus. S obzirom na to da je riječ o najdužem zastoju u posljednja četiri dana, moguć je i očekuje se veći priljev izbjeglica tijekom večeri, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac

Nešto iza 16 sati tamo je stigao autobus s izbjeglicama, ali ne iz Preševa nego iz Beograda. Izbjeglicama je na srpskoj strani podijeljena hrana, voda, topla odjeća i pokrivači, a po potrebi im je pružena i medicinska pomoć.

Nakon toga su nastavili put Hrvatske preko crvene linije koju je povukla hrvatska policija kako bi se razgraničio teritorij između dvije zemlje, budući da taj prijelaz nikad nije bio službeni granični prijelaz, već ga je Hrvatska do ulaska u EU koristila za pogranični promet.

“U graničnoj policiji kažu da takvu pauzu, takav zastoj nisu imali u protekla četiri dana i da je to najveća takva pauza, tako da se vrlo prati situacija u Preševu jer svakako da dinamika dobijanja dokumenata tamo utiče na dinamiku dolazaka autobusa ovde”, javlja reporterka Al Jazeere.

Do podneva, situacija na tom prijelazu bila je u granicama prosjeka – tijekom noći i jutra tamo je stiglo blizu 3.000 ljudi, a dnevno, po podacima policije, u Srbiju ulazi njih dvije do četiri tisuće.

Izvor: Al Jazeera i agencije