Volonteri: Izbjeglicama treba zimska obuća

Iz Srbije u Hrvatsku u protekla 24 sata prešlo je gotovo 7.000 ljudi. Po dolasku u Berkasovo, na srpskoj strani granice, dočekali su ih poruke dobrodošlice.

Ipak, jednoj od sirijskih porodica sada su najvažniji lijekovi za teško oboljelu djevojčicu. Kolica je dobila od UNHCR-a i na njima će do Zapadne Evrope. Putuje sa starijim bratom.

“Dok smo bili u Siriji, ljekari su nam govorili da nemaju lijekove za nju. Nadam se da ćemo ih naći u evropskim zemljama i da će joj tamo pružiti adekvatnu medicinsku pomoć”, kaže Sirijac Abdurahman.

Na izlazu iz Srbije izbjeglicama dijele toplu odjeću i obuću. Najmanje 140 volontera radi na tom poslu. Izbjeglice prvo pitaju za tople jakne i cipele, a tek onda za hranu.

“Ostajemo bez toplih cipela, pogotovo ujutro. Najviše izbjeglica ovdje prolazi noću, a sada više nemamo obuće. Treba nam još”, ukazuje Iveta, volonterka iz Češke.

Stalna komunikacija dviju policija

“Za poslednja 24 sata granični prelaz Berkasovo – Bapska prešlo je oko 6.800 ljudi, što je prosek za poslednja tri dana, kažu u graničnoj policiji Srbije”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Komunikacije između policija Srbije i Hrvatske do prije 10 dana skoro da nije bilo. Sada se na Berkasovu razgovara i razmjenjuju informacije.

“Apsolutno je saradnja vrlo dobra, u stalnoj smo komunikaciji i zajednički dogovaramo sve poteze koji se preduzimaju radi bezbednog prolaska migranata kroz područje graničnog prelaza”, navodi Mićo Đukić, komandir stanice granične policije Srem.

Naredne sedmice očekuje se da će voz iz Hrvatske dolaziti po izbjeglice na stanicu u Šid, čime bi se prijelaz na Berkasovu zatvorio.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Stari motel u Adaševcima u Srbiji uskoro će postati prihvatni centar za izbjeglice, a u Somboru se sređuje stara kasarna.

Published On 29 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO