Prijedor: Ekshumirana 622 skeletna ostatka

Danas završava druga faza ekshumacije iz masovne grobnice Jakarina kosa kod Prijedora.

Pronađeno je više od 600 posmrtnih ostataka i dva kompletna tijela bošnjačkih i hrvatski žrtava u Prijedoru.

To mjesto zločina, prvi je put otvoreno 2001. i tada su ekshumirana 373 posmrtna ostatka.

Zločine su počinile snage Vojske Republike Srpske za vrijeme rata u BiH.

Dijelovi nekih identificiranih žrtava pronađenih na tom području, povezani su s dijelovima pojedinih posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Tomašica, iz koje je do sada ekshumirano 435 žrtava.

Identifikacija posmrtnih ostataka

To znači da je jedan dio tijela prebacivan iz Tomašice u Jakarinu kosu.

Iz Instituta za nestale osobe BiH objašnjavaju da pronađene posmrtne ostatke tek treba identificirati kako bi se utvrdio tačan broj pronađenih identiteta.

“Ekshumirano je 622 posmrtna ostatka i dva kompletna tijela. Ovo nije broj identiteta, taj broj je sigurno daleko manji. Ipak se nadamo da će, nakon DNK analize, a koštani su uzorci već poslani na analizu, imati i nove identitete, a biće i reasocijacija – odnosno kompletiranja onih koji su ranije ekshumirani ili na Jakarinoj kosi ili u Tomašici”, istakla je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Masovna grobnica u rudniku Jakarina kosa otkrivena je još 2001. godine i tada su ekshumirane 373 žrtve.

Na lokalitetu Tomašica 2013. pronađena je također masovna grobnica iz koje je ekshumirano 435 žrtava.

Lokalitet Tomašica tada je rađen treći put.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prijedorčanin Almir Okić, koji je prije dva dana pretučen u centru tog grada, prevezen je na liječenje u Univerzitetsku bolnicu Klinički centar u Banjaluci.Iz bolnice je saopšteno da je smješten na Odjeljenje za neurohirurgiju, jer je dobio povrede glave, ali da mu je stanje stabilno. U Prijedoru lokalne vlasti i predstavnici Bošnjaka danima razgovaraju o […]

Published On 14 Aug 2015

U Prijedoru, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, nedavno se desilo nekoliko napada na bošnjačke povratnike ili Bošnjake koji su došli iz inostranstva na odmor.Žrtve poslednjeg napada bila su četvorica mladića, od kojih je jedan sa teškim povredama na bolničkom liječenju.Sve to unijelo je nemir među ostale povratnike. 

Published On 13 Aug 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO