Fajon: Islamofobija je mamac za glasove

Gradnja zidova i ograda nikako nije pravo rješenje i nikako ne rješava izbjegličku krizu, kategorična je Fajon (EPA)

Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon tvrdi kako je “islamofobija [u Europi] sve prisutnija” i kako je “postala ‘mamac’ za sakupljanje glasova na račun ekstremističkih ideologija, nacionalizma, mržnje i netolerancije”.

“Kriza je uvijek dobar poligon za širenje netolerantnosti i radikalizma, ali ukoliko se trezveno razmišlja i ako progresivne sile nadjačaju nazadnjačke, onda iz krize možemo izaći jači i stabilniji, kao pobjednici. Bosna i Hercegovina bi svojom etničkom i vjerskom raznolikošću bila dobar primjer u EU”, rekla je Fajon u intervjuu agenciji Fena.

Na konstataciju kako i odnosi država na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti postaju sve zategnutiji, jer su relacije između Srbije i Hrvatske, potom Hrvatske i Slovenije, Austrije, Mađarske u znaku međusobnih optužbi i nerazumijevanja, navela je kako su “odnosi na Balkanu uvijek pomalo napeti, tako da brzo dođe do njihovog zaoštravanja”.

“Zatvaranje granice Hrvatske sa Srbijom bilo je potpuno nepotrebno, kao i neodgovorno ponašanje Hrvatske kada je riječ o komunikaciji o broju izbjeglica koje ulaze u Sloveniju, te točnoj lokacije ulaska. Poslije obilaska izbjegličkih centara na južnoj granici Slovenije s Hrvatskom, gdje su me ljudi s terena obavijestili o nekorektnom ponašanju susjeda, jednostavno sam željela intervenirati i na to upozoriti tijekom rasprave u Europskom parlamentu”, pojašnjava Fajon.

Dizanje ograda ne bi bilo pametno

I Slovenija, zemlja iz koje dolazi zastupnica Fajon, također najavljuje radikalne mjere kada je riječ o zaustavljanju izbjeglica, na što ona odgovara kako “to nikako ne bi bilo pametno”.

“Ono o čemu se govori posljednjih dana jeste postavljanje nekih objekata koji bi sprječavali nekontroliran protok migranata. Broj izbjeglica koji u posljednjih deset dana svakodnevno ulaze u našu državu je ogroman i jedini način da se osigura njihov prolazak kroz Sloveniju je na neki organizovan način i pod nadzorom kompetentnih službi. Inače bi nastao haos. Dakle, nije riječ o gradnji zidova ili ograde, kao što smo to vidjeli u Mađarskoj, niti o zatvaranju granica, već o nužno potrebnim mjerama. Ponavljam, gradnja zidova i ograda nikako nije pravo rješenje – ni za EU, ni za Schengen – i nikako ne rješava izbjegličku krizu”, kategorična je Fajon.

Priznala je da se EU nalazi u razdoblju suočavanja s velikim brojem izazova te da je “u ovom trenutku izbjeglička kriza svakako najveći izazov”, međutim ne smatra da “politika širenja ne nastavlja svoj tijek”.

“Naprotiv, trenutačna situacija je pokazala koliko su politika širenja i susjedska politika u stvari važne za stabilizaciju naše susjedne regije, prevashodno Bliskog istoka. Važno je da, kako države EU-a tako i zemlje koje to žele postati, ne nasjednu na ekstremne desne ideologije koje se hrane netolerancijom i ksenofobijom. To je realna opasnost i to je ono što me brine, a ne to da BiH neće napredovati na putu prema članstvu u EU”, kaže Fajon.

U tom smislu ukazala je na primjer Kosova koje je nedavno potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te navela kako će Srbija uskoro otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

Govoreći o nesuglasicama između država EU-a u odgovoru na izbjegličku krizu i “ponekad dijametralno različite stavove”, kazala je kako je ne brine budućnost EU-a kada je riječ o opstanku. Zapravo se pita koji put će EU izabrati – “hoće li parirati ostalim svjetskim silama, hoće li predstavljati kredibilnog vanjskopolitičkog igrača”.

Izvor: Agencije