Arapi – sve češći turisti u Sarajevu i BiH

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u prvih devet mjeseci ove godine broj turista u Bosni i Hercegovini povećao se za 23 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, za prvih šest mjeseci ove godine prihod od turizma je povećan za gotovo 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Među njima je i sve veći broj Arapa. Ne smetaju im ni magla ni hladnoća. Porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kaže da im vrijeme savršeno odgovara. Prvi put posjećuju Bosnu i Hercegovinu i kažu da im to neće biti i jedini.

“Htio sam posjetiti neko novo mjesto. Raspitao sam se kod nekih prijatelja i turističkih ureda. Vidio sam i slike jeseni u Bosni te sam odlučio posjetiti ovu zemlju”, kaže Abdullah, turista iz UAE-a.

Kupuju i nekretnine

Iako je turistička sezona već završena, arapski turisti su i daje prisutni, ali u nešto manjem broju. U posljednje vrijeme sve više ih kupuje nekretnine, kako bi ovdje mogli provesti ljetne mjesece, kada su u njihovim zemljama najžešće vreline.

“Bosna i Hercegovina je do prije nekoliko godina bila nepoznata destinacija za turiste iz Arapskog zaljeva. Međutim, ove godine, rekordan broj turista iz tog dijela svijeta posjetio je ovu državu”, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Mnogi građani Bosne i Hercegovine koji su studirali na Bliskom istoku i poznaju arapski jezik i običaje imali su ove godine doslovno pune ruke posla. Suad Drpljanin, direktor agencije Bosnia Travel, jedan je od njih.

“Mislim da je ova do sada bila, poslije 2012. – ta godina je bila veoma uspješna, jer je tad bila velika navala turista iz Kuvajta – ova godina možemo reći da je bila još uspješnija i ova godina je specifična, jer je ove godine bila velika navala turista iz Emirata. Razlog tome je ukidanje viza Emiraćanima, Bahreincima i Omancima i, isto tako, uvođenje direktne linije Fly Dubai iz Dubaija za Sarajevo”, rekao je Drpljanin.

Brojni turisti iz Južne Koreje

Prema zvaničnim podacima, iako se u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine broj turista iz nekih arapskih zemalja povećao i za nekoliko stotina procenata, ukupan broj, kažu u Turističkoj zajednici Federacije, i nije značajno. Navode, primjerice, da je broj turista iz Južne Koreje nadmašio broj onih iz Arapskog zaljeva.

“Broj turista iz Arapskog zaljeva znatno se povećao u ovoj godini. Mi već u prvih devet mjeseci imamo značajno povećanje u odnosu na brojke za cijelu prošlu godinu. Međutim, kada govorimo o ukupnom broju, ukupan broj nije značajno veliki u odnosu na, recimo, 250.000 stranih turista koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističkoj zajednici Federacije.

Službenih podataka o njihovoj potrošnji nema, a oni neslužbeni kažu da Arapi ipak najviše troše. Za Abdullaha i njegovu porodicu, nema dileme – Bosna je za njih novo i pozitivno otkriće i mjesto gdje će, nadaju se, ponovo doći.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO