Kosovska opozicija se vraća u Skupštinu na dan

Kosovske opozicione stranke potvrdile su kako će učestvovati u radu Skupštine Kosova.

Na sjednici idućeg ponedjeljka očekuje se ratifikacija sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom. Ipak, tenzije između vladajuće koalicije i opozicije se ne smiruju.

Nakon ponedjeljka opozicija najavljuje nastavak blokade rada Parlamenta. Već mjesec dana na taj način vrše pritisak na kosovsku Vladu i traže poništavanje sporazuma o formiranju zajednice općina sa većinski srpskim stanovništvom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga jučer je najavila kako će sporazum o zajednici srpskih općina poslati na ocjenu ustavnosti, što je podržao i premijer Isa Mustafa.

Pitanje kredibiliteta i dogovora

Iz opozicionog pokreta Samoopredjeljenje poručuju da je Ustavni sud izgubio kredibilitet.

„Ustavni sud Kosova, nažalost, nema kredibilitet jer do sada nijednom nije branio Ustav Kosova. Ta institucija uvijek je branila interese dnevne politike i određenih političkih stranaka. Ne vjerujemo u odluke Ustavnog suda koji ima takvu historiju i ne cijenimo ih. Naši protesti će se nastaviti sve dok ovi sporazumi čekaju provođenje“, kazao je predsjednik pokreta Visar Ymeri.

O odluci predsjednice Kosova da zatraži ocjenu ustavnosti sporazuma o zajednici srpskih općina sutra će na vanrednoj sjednici raspravljati Vlada Srbije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije potez Prištine nazvala je pokušajem opstrukcije i gaženjem Briselskog sporazuma.

„Ovo predstavlja ne jedan, nego tri koraka unazad u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predstavlja jasnu nameru da se opstruiše sve ono sto je postignuto u dijalogu u prethodnom periodu i mislim da ne bi smelo da ostane bez reakcije EU koja jeste garant sprovođenja i Briselskog sporazuma i svih pojedinačnih dogovora, a ima ih 26“, navodi direktor Kancelarije Marko Đurić.

Izvor: Al Jazeera