Austrija počela puštati izbjeglice u zemlju

Na slovensko-austrijskoj granici, kod mjesta Šentilj, izbjeglice su probile ogradu zbog čega je morala intervenirati i specijalna policija. Nakon višesatnog čekanja, na prostoru između dva granična prijelaza, austrijska policija je kasno uvečer počela propuštati manje skupine izbjeglica.

Veliki broj izbjeglica satima je čekao da prijeđe granicu, jer je Austrija tijekom protekle noći privremeno zatvorila granicu zbog velikog priliva ljudi.

U međuvremenu, šest vlakova sa hrvatsko-srpske granice krenulo je za Sloveniju. Slovenija ih ne propušta odmah, već neke zadržavaju u mjestima Brežicama i Dobovi na hrvatsko-slovenskoj granici.

Službena Ljubljana najavljuje mogućnost zaoštravanja mjera granične kontrole ako bi se stanje s izbjegličkim valom pogoršalo.

“Više tisuća ljudi s jedne i druge strane granice, a njih oko 2.000 u uskom grlu, nalazilo se između Slovenije i Austrije satima. U međuvremenu su ih počeli puštati u manjim skupinama. Ovdje je vrlo hladno, natiskani su satima i svi se nadaju da neće provesti noć ovdje. Satima su bili bez hrane i vode, a roditelji su nam stalno govorili kako su im djeca gladna. Nahranili ih tek kasnije suhim obrokom”, javila je Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić Tomljenović.

Prethodno je i Austrija potvrdila da će graditi privremenu ogradu na granici sa Slovenijom, dok njemačke pokrajine nastavljaju deportaciju migranata s Balkana.

Od početka godine Njemačka je deportirala 14.489 osoba, a samo prošlog mjeseca njih 2.048.

Hrvatska izdvaja milione za izbjeglice

U međuvremenu je hrvatska Vlada odobrila isplatu 3,6 milijuna eura iz proračunske zalihe za zbrinjavanje izbjeglica.

Najveći dio tog novca, gotovo dva milijuna eura, dobit će Ministarstvo zdravlja, zatim robne zalihe, policija te Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Kroz Hrvatsku je dosad prošlo gotovo 280.000 izbjeglica, a ta zemlja na njihov prijevoz i zbrinjavanje troši blizu 260.000 eura dnevno.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da će Hrvatskoj taj novac nadoknaditi Europska unija.

“EU je odobrila ta sredstva. Prema tome, samo je pitanje tehnike. Ovdje se radi o novcima o kojima sam već govorio. Trošak je dva milijuna [kuna] dnevno”, rekao je Ostojić.

Na istoku Hrvatske, konkretno na prijelazu Berkasovo – Bapska, koji dijeli Srbiju od Hrvatske, nema puno čekanja i izbjeglice brzo prelaze granicu. Tako je, kaže UNHCR, u posljednja tri dana.

S hrvatske strane redovno čekaju autobusi, ali se broj izbjeglica ne smanjuje.

Izvor: Al Jazeera