Srbija nabavlja rusko odbrambeno oružje

Premijer Srbije je rekao kako je općenito posao premijera i Vlade da brinu o sigurnosti zemlje (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti dio naoružanja koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje.

Odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi u vezi s potencijalnom saradnjom Srbije s Rusijom kada je riječ o nabavci novog naoružanja, rekao je kako Srbija dio naoružanja mora nabaviti, ali kako će nastojati da se jedan dio proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom.

“To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo”, kazao je Vučić, kako prenosi Tanjug.

Nije želio precizirati o kojem naoružanju je riječ, jer su razgovori u toku, ali je ponovio kako je općenito posao premijera i Vlade da brinu o sigurnosti zemlje.

‘Nismo okruženi NATO zemljama’

“Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija”, rekao je Vučić.

Kako je istaknuo, Srbija šuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

“A sutra ćete da me pitate, u nekoj drugoj konstelaciji snaga u svetu, šta si uradio da zaštitiš svoju zemlju. Nećemo da nabavljamo oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofanzivno, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju”, naglasio je Vučić.

Dodao je da će tokom dana biti razgovora i s predstavnicima kompanije “Kamaz” u vezi s kupovinom kamiona za nore i haubice u fabrici u Velikoj Plani.

Vučić će o nabavci naoružanja razgovarati i na sastanku s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u četvrtak, kako bi se trebalo vidjeti šta dvije zemlje mogu zajednički napraviti i kako bi se iskoristila namjenska industrija u Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini od 2010. godine doživljava procvat i bilježi milionski izvoz na svjetskim tržištima.

Published On 19 Dec 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO