Djeca izbjeglice su žrtve nasilja, gladna i bosa

Među izbjeglicama je četvrtina djece (EPA)

Najmanje 30.000 djece bilo je u izbjegličkim kolonama koje su od početka godine prošle Srbijom, priopćio je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda.

Po tim podacima, četvrtina svih izbjeglica su bila djeca, a pet posto njih bilo je bez pratnje roditelja.

Naveli su i kako je među tom djecom bilo mnogo onih koji su se u Srbiji našli bez roditeljske pratnje.

Prema njihovim podacima, najmanje 1.000 takve djece našlo se samo u kampovima, ali većina nije željela ostati u prihvatnim centrima već su nastavili put dalje.

Riječ je o djeci koja su tijekom puta, u gužvi, bila razdvojena od roditelja i koja su zbog toga doživjela velike traume.

Iz Centra navode i da su nerijetko, osim nedostatka hrane i vode, ta djeca bila žrtve nasilja.

“Neka deca su nam svedočila o tome da su bila zatvarana u pritvore zajedno sa odraslima. Dešava se i nasilje od strane krijumčara koji, da bi smirio dete, pokrenuo grupu koja može da ga istuče ili na bilo koji drugi način kazni. Imali smo dečaka koji je putovao sam. Imao je 13 godina i po sebi rane od opušaka od cigareta”, ukazuje Jana Stojanović, psiholog u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Egzistencijalni problemi

Osim toga, nastavlja, djeca se na svom putu prema EU uglavnom suočavaju s egzistencijalnim problemima, pa su često bosa, gladna, bolesna, iznemogla…

“Viđali smo decu u letnjoj odeći i obući kako satima stoje u blatu da bi bili evidentirani, kao i majke sa tek rođenim bebama”, rekla je Stojanović.

Upozorila je i kako se “često dešava da u masi dođe do razdvajanja porodica kad roditelji često ne mogu da dođu do svog deteta ili se dete izgubi u mraku i blatu”.

Prema riječima Gordane Vukašin, pedagogice u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila, “sve veći je broj dece tražioca azila i iz tog razloga je potrebno povećati tehničke, finansijske i stručne kapacitete za njihov prihvat i smeštaj”.

U tom smislu, rekla je kako je potrebno da se djeci osigura smještaj, osnovni životni uvjeti, ali i uvjeti za boravak i razvoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO