Srbija i dalje bez zakona o protestima

Srbija trenutno nema zakon koji regulira organizaciju mitinga i protesta. Odlukom Ustavnog suda ove države stari zakon je prestao važiti početkom oktobra, a novi je tek u fazi rasprave. Pravnici kažu da je sada na snazi pravni vakuum koji podrazumijeva da svako može organizirati protest bez prethodne najave policiji i lokalnoj samoupravi.

Jedan od posljednjih protesta u glavnom gradu Srbije bio je studentski protiv prijema Kosova u UNESCO. Stotine njih sa Pravnog fakulteta šetalo je Beogradom ne znajući da Srbija trenutno nema zakon koji regulira javno okupljanje građana. Skup su prijavili jer su navikli na takvu proceduru.

„Znate kako, mi smo ispunili tu formalnost, pre svega želimo kao studenti Pravnog fakulteta da sve bude u skladu sa zakonom i sa pravom. Ako neko drugi ne poštuje zakon, ja ne znam, mi smo ga poštovali i čak više nego što je trebalo. Jedan dan je potreban da se dobije odobrenje, potrebno je obaviti te formalnosti, ali trenutno naišli smo na saradnju. Niko nas nije sputavao od strane organa reda“, ističe Igor Golubović, student Pravnog fakulteta.

Ustavni sud Srbije je u aprilu ove godine proglasio neustavnim Zakon o okupljanju građana i dao rok od šest mjeseci da se usvoji novi, što još nije učinjeno.

„To naravno nije dopustivo, vrlo je čudno da imate zemlju u kojoj je jedan od članova Ustava, koji govori o ovako važnom ljudskom pravu, pravo na slobodu okupljanja, ne bude potkrepljen zakonima. Tako da u ovom periodu sada građani nemaju obavezu da prijavljuju skupove i na taj način je taj jedan sistem, i odredba Ustava koja govori o slobodi okupljanja, u neku ruku ugrožena“, smatra Milan Antonijević, iz komiteta za ljudska prava YUKOM.

Javna rasprava

Ustavni sud je stari zakon povukao jer nije jasno definirao na kojem prostoru može da se organizira javni skup. Posebno je bilo problematično to što su odluku o tome donosile lokalne samouprave, iz Beograda javlja novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

„Na Terazijama, u centru Beograda, počinju i završavaju se mnoge protestne šetnje u gradu. Kako sada stvari stoje, ovde može da dođe bilo ko, bez prethodne najave policiji, koja je inače nadležna za tu oblast“, objašnjava on.

U MUP-u kažu da je završeno usaglašavanje konačnog teksta zakona i da je počela javna rasprava o novom nacrtu.

„MUP već nekoliko meseci radi na izradi novog teksta Zakona o javnom okupljanju. U tom periodu konsultovane su najrelevantnije institucije, a traženo je i mišljenje Evropske komisije i Venecijanske komisije. Očekujemo da će se konačni predlog zakona brzo naći na dnevnom redu Narodne skupštine“, ističu iz Ministarstva.

No, šta stoji u tekstu novog nacrta još nije poznato. Venecijanska komisija je ukazala na to da su do sada organizatorima nametnuti veliki troškovi, te da su odredbe o zabrani skupa široko definirane. Posljednji Zakon o javnom okupljanju usvojen je 1992. godine.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO