Protesti u Skoplju nakon smrti porodilja i beba

Demonstranti su zatražili da ministar zdravlja preuzme odgovornost i podnese ostavku (Al Jazeera)

Ljevičarski pokret Solidarnost organizirao je danas u Skoplju protest ispred zgrade Vlade Makedonije.

Na ovaj korak su se odlučili, kako kažu, zbog sve više nesretnih slučajeva u makedonskim bolnicama, koji završavaju smrću.

Smatraju da je vlast odgovorna zbog pružanja loših usluga građanima u zdravstvenim ustanovama, loše provedenih reformi u ovom sektoru i zapošljavanja po partijskoj liniji.

Demonstranti su zatražili da ministar zdravlja preuzme odgovornost i podnese ostavku.

„Za tri dana, dvije porodilje i njihova novorođenčad preminula su u bolnicama u Makedoniji, to je meni užasno! Ako već tražimo pravdu, moramo znati da tu pravdu neko mora osigurati, odnosno da je odgovoran za rad onih koji upravljaju u ovim institucijama“, kazao je aktivista Mariglen Demiri.

Pijani anesteziolozi

Dvojica anesteziologa iz bolnice u makedonskom gradu Đevđeliji, otpušteni su s posla, četiri dana nakon što su u toj bolnici preminule 32-dvogodišnja porodilja i njena beba.

Do smrtnog ishoda došlo je tokom porođaja carskim rezom.

Istraga je pokazala kako su dvojica ljekara anesteziologa u timu koji je vršio operaciju, bili pod djelovanjem alkohola, saopćeno je iz bolnice u Đevđeliji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Natalitet je u BiH sve manji a prava porodilja generalno su loša i nisu jednaka u svim dijelovima zemlje. Prema nekim podacima, sve više mladih bračnih parova odlučuje se da dijete rodi van BiH ili bar u onom dijelu zemlje gdje porodilje imaju veća prava. Za to vrijeme demografi upozoravaju a nadležni očekuju da bi […]

Published On 01 Aug 2015

Porođaj – radost ili trauma?Kakav tretman imaju žene u porodilištima u regiji?U kojim uvjetima na svijet dolaze djeca, a kakva su iskustva majki tokom i poslije porođaja?   Nekoliko udruženja iz regije predstavilo je rezultate istraživanja tretmana žena na porođaju. Istraživanje je dio regionalne akcije “Sloboda rađanju”, čiji je cilj da skrene pažnju javnosti na […]

Published On 17 Apr 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO