Navodi o prekomjernoj upotrebi sile na protestima u Podgorici

Vijeće za građansku kontrolu rada policije Crne Gore tvrdi da je u više navrata policija koristila prekomjernu silu tokom protesta u Podgorici dok se navodi kako su u sukobima dijela opozicije i policije u Crnoj Gori uništavani semafori, stubovi javne rasvjete, stubovi na bulevarima i saobraćajni znakovi.

Policija je, prema ocjeni Vijeća, postupala neprofesionalno, te prekoračila ovlasti u slučaju Milorada Martinovića, Gojka Raičevića i još dvojice muškaraca u podgoričkoj Zlatarskoj ulici.

Od Uprave policije Vijeće je zatražilo da saopći identitet policajaca koji su učestvovali u tim akcijama i utvrdi njihovu odgovornost.

Policija navodi da će pažljivo razmatrati pritužbe o prekomjernoj upotrebi sile, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Predstavnici crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta najavili su danas da će razgovarati sa građanima širom Crne Gore i održati nove proteste do ispunjenja krajnjeg cilja – pada sadašnje i formiranja pijrelazne vlade koja bi pripremila nove izbore.

Ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin rekao je za Al Jazeeru da pored nastojanja pojedinih da osujete strateške ciljeve Crne Gore pred dobijanje poziva za ulazak u NATO, takav scenario nije uspio.

On je kazao da je zahtjev DF-a za smjenom vlade nedemokratski, jer je vlada izabrana na izborima.

”Nasilje kao metod političke borbe je potpuno neprihvatljivo u demokratskom društvu”, kazao je Pažin.

On je pozvao Tužilaštvo da odredi pravne posljedice za organizatore protesta.

Upitan o navodima da je policija prekoračila ovlaštenja, kazao je da svaka nezakonita upoteba nasilja zahtijeva odgovor institucija sistema.

Kontrolu nad policijom u Crnoj Gori vrši nekoliko institucija, rekao je Pažin.

Šteta od 150.000 eura

Kako je saopćio načelnik Komunalne policije Podgorice Goran Janković, tokom demonstracija je pričinjena šteta u iznosu od približno 150.000 eura, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Demonstranti su, kako je saopćio Janković, uništavali skupocjene kante za otpatke od inoksa, česme na glavnom gradskom trgu, a pokušali su uništiti i dječije igralište u Kraljevom parku.

“Za nepun sat napravljena je ogromna materijalna šteta. Nakon završetka protesta, gradske službe su imale specifičan zadatak da kompletan grad dovedu u prvobitno stanje, zbog održavanja maratona”, istakao je Janković za RTCG.

On je kazao da je na uklanjanju posljedica bila angažirana kompletna operativa.

Janković je rekao da će glavni grad tražiti nadoknadu štete od Demokratskog fronta, koji je bio organizator protesta, te vinovnika protesta, kako trošak ne bi snosili građani Podgorice.

Grad će, kazao je on, u najkraćem mogućem roku izvršiti opravku oštećenog komunalnog mobilijara.

Crnogorska demokratska unija zatražila je u ponedjeljak da se ispitaju slučajevi prekomjerne upotrebe sile i brutalnosti pripadnika crnogorske policije, nakon razbijanja demonstracija ispred Skupštine Crne Gore.

Iz Cdu-a su naveli da odgovorno i profesionalno ponašanje i efikasni odgovor policije, na pokušaj nasilnog upada u parlament i na napade od demonstranata, ne smije biti uprljano nepotrebnom i neizazvanom upotrebom sile prema građanima.

“Zato se svaki pojedinačni slučaj mora detaljno ispitati i procesuirati“, smatraju u partiji Miodraga Vlahovića.

Neophodno je, kako su istakli, identificirati i kazniti lica koja su napadala pripadnike policije, kao i one koji su napadali i vrijeđali novinare i kamenovali novinske kuće i druge objekte.

“Posebnu osudu zaslužuje kamenovanje Ambasade Albanije [u Podgorici]. Crna Gora želi i treba da gradi dobre odnose sa svim susjedima i zato ovaj napad mora naići i na osudu organizatora demonstracija”, ističu u Cdu-a, uz napomenu da bi subotnji nemiri trebali biti povod da se sve političke snage okrenu političkom dijalogu i zajedničkom radu u okviru crnogorskih institucija.

Konfrontacije i sukobi

Cdu je osudio retoriku nasilja i obračuna, kao i pozive da se nastave konfrontacije i sukobi.

“Oni koji idu tim putem ne misle dobro ni našim građanima, ni našoj zemlji. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole”, poručeno je iz Cdu-a.

Crnogorska policija razbila je u subotu navečer proteste dijela opozicije, nakon što su pokušali nasilno ući u Skupštinu.

Privedeni su čelnici DF-a Andrija Mandić i Slaven Radunović, koji su kasnije pušteni da se brane sa slobode.

Oni se terete za ugrožavanje ustavnog uređenja i podsticanja na svrgavanje državnih organa, ali su ubrzo nakon toga pušteni na slobodu, nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

U sukobima je povrijeđeno blizu 40 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Crnoj Gori, poslanici opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Slaven Radunović, pušteni su na slobodu nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.Uživo iz Podgorice javila se Milica Marinović.

Published On 25 Oct 2015

Čelnici Demokrtaskog fronta prije nekoliko trenutaka izašli su iz zgrade Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.Andrija Mandić i Slaven Radunović terete se za ugrožavanje ustavnog uređenja i podsticanje na svrgavanje državnih organa time što su učesnike protesta podsticali da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore.Uživo iz Podgorice javila se Milica Marinović.

Published On 25 Oct 2015

Više državno tužilaštvo u Podgorici dalo je nalog Upravi policije da protiv čelnika DF-a podnese krivičnu prijavu i dovede ih državnom tužiocu na saslušanje.Uživo iz Podgorice javila se Milica Marinović.

Published On 25 Oct 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO