Izetbegović: Novi sastav Vlade FBiH do kraja oktobra

Sastanak je održan u zgardi Predsjedništva BiH (Anadolija)

Lideri Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić razgovarali su danas u Sarajevu o formiranju novog sastava Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH (FBiH).

Izetbegović je rekao novinarima da je na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH bilo riječi o novom sastavu Vlade FBiH koja bi trebala biti formirana do kraja oktobra, a tokom novembra i nove kantonalne vlade.

„Govorilo se i o konkretnim imenima, ali i projektima koje zajednički možemo uraditi, od reformskih preko vrlo konkretnih projekata u infrastrukturi. Veoma dobro smo se razumjeli šta je moguće uraditi. Mislim da imamo uspješnu koaliciju“, istakao je Izetbegović.

On je najavio da će SBB objelodaniti imena sa kojima se SDA saglasila, prenose bh. mediji.

Na pitanje novinara da li je tačno da je Radončić zatražio mjesto premijera Kantona Sarajevo, Izetbegović je rekao da nema istine u tome i da takav zahtjev nije upućen od SBB-a.

On je istakao da je s Radončićem u vrlo relaksiranoj fazi dogovora, odnosno razgovora, šta u ovom gradu treba zajednički brzo uraditi da se osjeti rad nove koalicije.

Izetbegović je naveo da premijeri FBiH i Kantona Sarajevo Fadil Novalić i Elmedin Konaković, koji su prisustvovali sastanku, nisu nezadovoljni predloženim imenima, dodavši da je Radončić predložio za ministre ljude koji su članovi SBB-a, ali nisu posebno eksponirani u stranačkom vrhu.

Izetbegović je dodao i da će nacionalni sastav Vlade FBiH biti zadovoljen.

Četiri kandidata

Predsjednik SBB-a Radončić je rekao da je učesnike sastanka upoznao s četiri kandidata za ministarska mjesta u Vladi FBiH.

„Radi se o relevantnim ličnostima i relativno mladim ljudima koji mogu participirati u radu Vlade FBiH i pomoći premijeru Novaliću i Vladi da postignu još bolje rezultate“, kazao je Radončić za Dnevni avaz.

On je istakao kako je naišao na punu podršku lidera SDA da se u FBiH pojača izgradnja koridora 5C, brze ceste ka Tuzli, te „da se izvrši saobraćajno spajanje Krajine sa Sarajevom, dovođenje stranih investitora, kao i za više drugih strateških projekata koji su potpuno kompatibilni sa SDA-ovom strategijom razvoja FBiH u naredne tri godine“.

„Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, SBB je dobio podršku za izgradnju sjeverne i južne longitudinale, čime bi Sarajevo postalo prijestolnica sa 14 uzdužnih traka, za izgradnju 1. i 10. transverzale, da i Vogošća postane dio Sarajeva, te da se s tri tačke iz prijestolnice može priključiti na koridor 5C“, naveo je lider SBB-a.

„Zajednički je naglašeno pitanje vodosnabdijevanja i potrebe jeftinijeg i efikasnijeg grijanja Sarajeva toplom vodom iz Zeničko-dobojskog kantona, te rješavanje još nekih od prioriteta. U njih spada i strateško rješavanje boljeg i jeftinijeg zdravstvenog sistema u KS.“

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednici SDA i SBB-a ozvaničili su novu političku koaliciju u BiH.Podrazumjeeva rekonstrukciju vlasti na svim nivoima.Najavljuju da osim DF-a Željka Komšića u novoj vladajućoj većini neće biti izmjena.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO