Vučić u višednevnoj posjeti Rusiji

Premijer Srbije će imati i niz susreta sa predstavnicima ruskih kompanija (Tanjug)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi od ponedjeljka u višednevnoj posjeti Moskvi tokom koje će se sastati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedovom, kao i članovima Vlade te zemlje.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, tokom posjete Moskvi premijer Srbije prisustvovat će otvaranju Srpsko-ruskog poslovnog foruma i posjetiti Moskovski međunarodni forum inovativnog razvoja “Otvorene inovacije”.

Vučić će imati i niz susreta sa predstavnicima ruskih kompanija.

Premijer Srbije je u nedjelju rekao da će tokom trodnevne posjete imati sadržajne razgovore o privrednim, ekonomskim i političkim temama, o bilateralnoj saradnji, dodajući da će biti potpisani mnogi sporazumi i riješene mnoge nedoumice.               

“Mi smo zahvalni Rusiji na podršci u Savetu bezbednosti UN-, u UNESCO-u i svim međunarodnim organizacijama, gde su nam pomagali da odbranimo i sačuvamo naš integritet i našu državnu celovitost”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Očekivanja Rusije

Rusija puno očekuje od posjete premijera Srbije Moskvi, jer želi da odnose dvije zemlje podigne na viši kvalitativni nivo, što uključuje proboj u ekonomskoj saradnji i nastavak podrške Srbiji u UNESCO, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Posjeta premijera Srbije bit će velika i u pogledu brojnosti srbijanske delegacije i po sadržaju razgovora, rekao je Čepurin Tanjugu, dodavši da će Vučić najviše vremena tokom posjete provesti sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Centralna tema njihovih razgovora bit će privredna i ekonomska saradnja, od energetike do industrije i poljoprivrede.

O susretu srbijanskog premijera sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom još nema zvanične najave, rekao je Čepurin, jer se “sastanci na takvom nivou najavljuju svega dan ili dva unapred”.

Čepurin ističe da će posjeta trajati tri dana što se događa veoma rijetko i da bez temeljnih razloga do tako dugotrajne posjete ne bi došlo.

Izvor: Agencije