Porodice Srebreničana tuže Karremansa u Strasbourgu

Tri Bošnjaka ubijena su neposredno nakon što su morali napustiti bazu holandske vojske u Srebrenici (AFP)

Porodice trojice Bošnjaka ubijenih prije 20 godina u srebreničkom genocidu nastavit će svoju dugogodišnju pravnu bitku na Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Oni traže krivično gonjenje zapovjednika Thoma Karremansa i njegove dvojice pomoćnika u holandskim mirovnim snaga koje su bile stacionirane u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih naroda tokom genocida, javlja agencija Anadolija.

Holandski tužioci su 2013. godine odbili da podignu tužbu protiv trojice pripadnika mirovnih snaga, a sud je u aprilu ove godine odbio žalbu na tu odluku.

Sada je Liesbeth Zegveld, pravna zastupnica porodica srebreničkih žrtava preuzela slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, javlja AP.

“Ovdje se stvarno radi o tome da su oni odgovorni”, rekla je Zegveld neposredno prije nego što će slučaj zvanično biti objavljen u nedjelju.

Pritisak na tužilaštvo

Ona je dodala da je Ministarstvo odbrane Holandije vršilo nepotreban pritisak na tužilaštvo da ne podigne optužnice protiv vojnika, te da odluka u to vrijeme u spomenutom slučaju nije bila nezavisna.

Slučaj je baziran na činjenici kako su tri Bošnjaka ubijena neposredno nakon što su morali napustiti bazu holandske vojske u Srebrenici.

U ranijem postupku holandski Vrhovni sud je 2013. godine proglasio Holandiju odgovornom za njihovu smrt te naložio državi da plati odštetu.

Srebrenica je u ruke vojske Republike Srpske pala u julu 1995. godine, nakon čega je ubijeno više od  8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca u najvećem masakru počinjenom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Masovna ubistva koja su počinjena međunarodni sudovi su okarakterizirali kao genocid.

Izvor: Agencije