Podgorica: Mandić i Radunović pušteni da se brane sa slobode

Nakon nasilnih antivladinih protesta u Podgorici, Više državno tužilaštvo pustilo je poslanike Demokratskog fronta Andriju Mandića i Slavena Radunovića da se brane sa slobode. 

Oni su privedeni u kasnim večernjim satima u subotu, a tužioci su saopštili da postoje osnovi sumnje da su ”izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, time što su učesnike protesta podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore”.

Za krivičnu prijavu, koju predlaže tužilac, potrebno je da im bude skinut imunitet. 

Mandić i Radunović pušteni su nakon saslušanja, a nakon što je ocijenjeno da ne više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje.

Poslanici DF-a okupili su se ranije ispred zgrade Tužilaštva i tražili da uđu u zgradu i predoče dokaze tužiocima, što je odbijeno.

Potom su kazali da nastavljaju borbu i najavili konferenciju za novinare u ponedjeljak na kojoj će saopštiti odluku o narednim koracima.

DF krivi vlasti za nerede

Iz DF-a su poručili da prekidaju svaki politički dijalog sa vladajućom koalicijom Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Poslanik Fronta Predrag Bulatović kazao je da je besmislica ukidati imunitet nekom ko je uhapšen protivno Ustavu i zakonu.

Zvaničnici Fronta saopštili su i da su oni pokušavali da smire i kontrolišu masu i da su imali autoritet kod svojih pristalica, ali da su, prema njihovim osnovanim sumnjama, huligani koje je instruirao režim, isprovocirali reakciju policije.

Za sve što se sinoć događalo u Podgorici optužili su premijera Mila Ðukanovića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Mandiću i Radunoviću u nedjelju je određen 24-satni pritvor.

Povrijeđeno 47 ljudi

U Podgorici je u nedjelju, poslije nereda u centru grada mirno, a vlasti su antivladine proteste dijela opozicije okarakterizirale kao “napad na državu”.

Održavane su sjednice skupštinskog Kolegijuma i Odbora za bezbjednost i odbranu povodom aktuelnih događaja.

Odbor za bezbjednost i odbranu osudio je nasilje na protestima koji su, kažu, imaliza  cilj vaninstitucionalno djelovanje, upad u državne insitucije, napad na policiju i ugrožavanje imovine i života ljudi. Bez obzira na to, Odbor je zaključio da je bezbjedonosna situacija u zemlji stabilna.

U centru Podgorice su polomljeni mnogi izlozi radnji i objekata, a u užem centru grada se osjeća jak miris suzavca koji nije izvjetrio od sinoć, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Centar bezbjednosti Podgorica potvrdio je da je podneseno još deset prekršajnih prijava protiv raznih počinilaca incidenata tokom sinoćnjih protesta, izvijestila je Marinović.

Marinović je javila da je, prema podacima iz Urgentnog centra, u protestima povrijeđeno 47 osoba, od čega 20 policajaca. 

Policija je počela sa razbijanjem mase u kasnim večernjim satima u subotu, kada su demonstranti na protestima koje je organizirao Demokratski front (DF) nasilno pokušali ući u zgradu Skupštine, a koristila je i suzavac i šok-bombe.

Okupljeni su prethodno bacali baklje i petarde na policiju, a u protestnoj šetnji je bacano kamenje na Ambasadu Albanije.

Dio opozicije, koja je napustila Skupštinu, traži ostavku premijera i formiranje prijelazne vlade.

Prije razbijanja demonstracija, poslanici DF-a telefonom su razgovarali s predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i zatražili mu da ih pusti da uđu u Skupštinu na pregovore.

Kazali su da im je on rekao da uđu na sporedni ulaz, što su oni odbili, a zatim je grupa demonstranata probila ogradu ispred Skupštine, nakon čega je reagirala policija.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izrazila je zabrinutost zbog nasilnih protesta i saopćila da su protesti demokratski način izražavanja političkih i drugih mišljenja, ali da trebaju biti mirni i u skladu sa zakonom.

Iz Delegacije EU-a pozvali su crnogorske političare na konstruktivan dijalog.

Izvor: Al Jazeera i agencije