Poziv Skupštini Srbije: Pravda za žrtve zločina u Sjeverinu

Od državnih zvaničnika traži se da što prije u skupštinsku proceduru upute zakon o pravima civilnih žrtava (Tanjug)

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sjednicu, na kojoj je poslanik Enis Imamović podsjetio da je na današnji dan 1992. godine 16 građana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina oteto, mučeno i ubijeno samo zato što su bili Bošnjaci.

Uz napomenu da su do sada pronađeni ostaci jedne žrtve, dok se za tijelima ostalih još traga, poslanik SDA Sandžaka je zatražio objašnjenje od premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra pravde Nikole Selakovića zašto te žrtve država još nije priznala kao civilne žrtve rata.

“Kada će umjesto praznih izjava u medijima uraditi nešto konkretno po pitanju nestalih i ubijenih Bošnjaka tokom 90-tih godina”, pitao je Imamović.

Na taj zločin podsjetio je i poslanik SDPS-a Muamer Bačevac, navodeći da su tog dana državljani Srbije, bošnjačke nacionalnosti, ubijeni samo zato što nisu bili Srbi.

On je od ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina zatražio da se što prije u skupštinsku proceduru uputi zakon o pravima civilnih žrtava, čijim bi se usvajanjem država odužila svim civilnim žrtvama.

Satisfakcija porodicama 

Povodom godišnjice otmice i ubistva u Sjeverinu oglasio se i predsjednik Bošnjačke narodne stranke i narodni poslanik Mujo Muković. On je kazao da je na Srbiji da osigurava odgovarajuću satisfakciju porodicama.

Muković očekuje da se Srbija kao društvo i država jasno odredi prema tom zločinu, žrtvama i zločincima.

“Godišnjica zločina u Sjeverinu je prilika da se sjetimo nevinih žrtava koje nisu imale nikakvu drugu krivicu, osim pripadnosti jednom narodu. Otmica i ubistvo 16 Bošnjaka ostaje mrlja na savjesti odgovornih za pronalaženje makar posmrtnih ostataka nevino ubijenih”, poručio je u saopćenju Muković.

On očekuje da se Srbija kao društvo i država jasno odredi prema zločinu, žrtvama i zločincima kako bi shvatili razmjere tog i sličnih zločina.

“Na nama je da iskažemo iskreno razumevanje za patnju porodica sjeverinskog masakra, a na državi Srbiji, čiji su građani zverski masakrirani i bačeni u Drinu, da tim porodicama obezbedi odgovarajuću satisfakciju”, rekao je Muković, a navedeno je u saopćenju.

Usvajanje zakona

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da što prije treba usvojiti zakon o pravima civilnih žrtava, kao i da se stradalima iz Sjeverina i ostalim stradalim civilima mora priznati status civilnih žrtava.

Omerović je rekao da zakon o pravima civilnih žrtava, povreda ljudskih prava u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu od 1991-2001. godine, mora da se nađe pred poslanicima u najkraćem roku.

“Toliko dugujemo tim nevinim žrtvama, barem kao ljudi! Svi odgovorni za ovaj zločin moraju biti procesuirani. Nije valjda Milan Lukić lično sam ubijao sve te ljude, to je najmanje što možemo da uradimo kao država kako bi na delu pokazali da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, a žrtve zaboravljene”, poručio je Omerović.

Omerović je naveo da su prije 23 godine iz autobusa na liniji Priboj-Rudo u mjestu Mioče, izvedeni državljani Srbije, odvedeni u Višegrad, ubijeni i bačeni u Drinu, i to samo zato što nisu bili Srbi.

Posjeta porodicama

Pred Haškim tribunalom je zbog zločina na doživotnu robiju osuđen komandant paravojne formacije Milan Lukić.

Omerović je naveo da ne treba ponavljati mantru kako taj zločin nema veze sa državom Srbijom.

“Spomen obeležje koje je čekalo 23 godine na otvaranje je samo mali deo duga koji imamo kao društvo prema ovim žrtvama”, rekao je Omerović.

Al Jazeera je ranije posjetila Sjeverin, malo mjesto na granici između BiH i Srbije i razgovarala sa članovima porodica otetih Bošnjaka.

Kako je javila reporterka Nadina Maličbegović, porodice žrtava godinama ukazuju na povezanost između zločina koji se dogodio u Sjeverinu prije 23 godine i zločina koji se dogodio u mjestu Štrpci nekoliko mjeseci kasnije.

Zvanično, niko to nije potvrdio, ali se vjeruje kako će procesuiranjem 15 osoba uhapšenih na teritoriji BiH i Srbije i ovaj dio historije biti rasvijetljen.

Izvor: Al Jazeera i agencije