Sanader će provesti vikend u zatvoru

Bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader vikend će provesti u istražnom zatvoru u Remetincu jer će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o njegovom prijedlogu jamčevine odlučivati najranije u ponedjeljak.

Obrana Ive Sanadera osigurala je dvije nekretnine te je od zagrebačkog Županijskog suda zatražila da ih prizna kao jamstvo kako bi njihov branjenik istražni zatvor zamijenio obranom sa slobode.

“Imamo dvije nekretnine. Čije su, to će biti iznenađenje”, rekla je novinarima jedna od Sanaderovih odvjetnica Jadranka Sloković.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je na sud stigao prijedlog obrane o kojem će odlučivati izvanraspravno vijeće.

Na odluku izvanraspravnog vijeća stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu i tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

“Tek nakon što odluka postane pravomoćna, ona se mora provesti u zemljišnim knjigama, ako se radi o nekretninama, i onda se okrivljenika dovodi na sud, kako bi dao obećanje da neće bježati, i zatim ga se pušta iz istražnog zatvora”, rekao je Devčić.

Slučaj ‘Fimi media’ vraćen na početak

Sanaderovi branitelji podnijeli su u petak prijedlog sudu da prizna nekretnine kao jamstvo, pošto je Vrhovni sud dan ranije ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju “Fimi media” i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna (1,6 milijuna eura).

Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati, nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora, u kojemu je gotovo tri godine i 10 mjeseci.

Nije poznato tko svojom imovinom jamči za bivšeg premijera, no njegov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je u četvrtak da su neki ljudi koji su prije svojom imovinom jamčili za Sanadera izrazili spremnost da to ponovne učine.

Svojom imovinom za Sanadera su jamčili njegovi prijatelji kada je u zamjenu za višemilijunsko jamstvo pušten iz istražnog zatvora 16. prosinca 2011. godine, ali je tamo ponovno završio 20. studenog naredne godine, kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i INA-MOL.

Presudu protiv bivšeg premijera i ostalih okrivljenika u slučaju “Fimi media”, uključujući i HDZ, Vrhovni sud ukinuo je u petak i vratio na ponovno suđenje, zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

U obrazloženju odluke, koja je objavljena na stranicama Vrhovnog suda piše, među ostalim, da je vijeće, nakon trodnevne javne sjednice, prihvatilo žalbe Sanadera i HDZ-a te je “odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Glavnina odluke, međutim, odnosi se na pojašnjenje zbog čega je Sanaderu produljen istražni zatvor, za što se kao glavni razlog navodi opasnost od bijega.

Iako se zatvor može zamijeniti jamčevinom, Sanader u tom slučaju, upravo zbog opasnosti od bijega, neće moći napustiti svoje boravište, privremeno će mu biti oduzeta putovnica, a sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Ukinute presude u dva slučaja

Jamstvo, koje je odredio Vrhovni sud, isto je jamstvu s kojim je već bio pušten da se tijekom istrage u slučaju “Fimi media” brani sa slobode, kao i mjere opreza kojih će se ponovno morati pridržavati.

Vrhovni sud podsjeća i da je protiv Sanadera u tijeku još nekoliko kaznenih postupaka, zbog istovrsnih kaznenih djela s visoko zapriječenim kaznama zatvora.

Sanader, koji se, nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije, 1. srpnja 2009. godine, našao na meti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.

Još mu se sudi u slučaju Planinska, u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna (2,2 milijuna eura) “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO