Naser Orić se može kretati po Federaciji BiH

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja izvan BiH, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje (Reuters)
Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja izvan BiH, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje (Reuters)

Sud Bosne i Hercegovine ublažio je mjere zabrane Naseru Oriću i proširio mu kretanje na područje cijelog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, potvrdila je Srni Orićeva advokatica Lejla Čović.

Ovim je Sud prihvatio prijedlog Orićeve odbrane za ublažavanjem mjera zabrane iznesenim na ročištu 28. septembra, kojem se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije usprotivilo.

Mjerama zabrane određenim prije dva mjeseca, Orićevo kretanje bilo je ograničeno samo na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton.

Na snazi su ostale mjere zabrane putovanja izvan Bosne i Hercegovine, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv nekadašnjeg ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića.

Pravosnažno oslobođen

Orić i Muhić terete se da su tokom rata u Bosni i Hercegovini na području Srebrenice i Bratunca postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica, i Sabahudin Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, u vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, opštine Srebrenica i Bratunac, počinili krivično djelo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, uzrokujući njihovu smrt.

Edina Rešidović iz tima odbrane Orića ranije je izjavila da “su sve radnje koje tužilac u prijedlogu navodi već pravosnažno tretirane” i da je Haški tribunal Orića oslobodio svih komandnih i ličnih odgovornosti u događajima u Srebrenici od početka do kraja rata.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 2008. godine pravosnažno oslobodilo Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici te Sabahudina Muhića za zločine protiv ratnih zarobljenika.

27 Aug 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO