Načelnik Srebrenice povlači ostavku

U roku dva mjeseca Opština će raspisati konkurs za direktora Doma zdravlja Srebrenice (Anadolija)
U roku dva mjeseca Opština će raspisati konkurs za direktora Doma zdravlja Srebrenice (Anadolija)

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković povući će svoju ostavku, ukoliko mu Skupština ove opštine pruži podršku.

Ta odluka je rezultat njegovog sastanka sa srebreničkim odbornicima Stranke demokratske akcije (SDA) te potpredsjednikom i predsjednikom Skupštine Opštine. 

U roku dva mjeseca Opština će raspisati konkurs za direktora Doma zdravlja Srebrenice. Kandidat koji bude ispunjavao uvjete i imao najbolji program, bit će imenovan na tu funkciju. 

Duraković je podnio ostavku zbog, kako je rekao, suštinskog mimoilaženja sa pojedinim odbornicima Bošnjacima u vezi s aktuelnom situacijom u tamošnjem Domu zdravlja. 

Smjene u Domu zdravlja

Na sjednici Skupštine opštine Srebrenica 23. septembra direktor JZU Dom zdravlja Nenad Milošević je smijenjen.

Za vršioca dužnosti direktora izabran je Aleksandar Jovanović, trenutno zaposlen kao rendgen tehničar i sjednica je prekinuta.

Duraković je tada rekao da odbornici Stranke demokratske akcije (SAD), u dogovoru s odbornicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na toj poziciji žele, kako je kazao, isključivo politički podobnog čovjeka.

„Što se tiče Doma zdravlja, njega ćemo rješavati kroz konkurs i dovest ćemo najboljeg i najkvalitetnijeg direktora za Dom zdravlja“, istakao je Hamdija Fejzić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini opštine Srebrenica.

S obzirom na to da je ostavka već i skupštinskoj proceduri, odbornici će se o njoj morati izjasniti.

Međutim, kako kaže Fejzić, načelnik podršku nikada nije ni izgubio i zbog toga smatra da će Skupština ponovno dati povjerenje Durakoviću.   

Nakon ostavke Durakovića, održani su i mirni protesti građana ispred zgrade Opštine u Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ćamil Duraković je podnio ostavku na mjesto načelnika Općine Srebrenica, potvrdio je to za Aljazeeru.Odluku je donio u četvrtak, nakon što tokom rasprave o lokalnom Domu zdravlja nije dobio potporu Skupštine, niti bošnjačkih stranaka u Skupštini.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO