Kurz: Referendum u RS-u je neustavan

Izjave Norberta Hofera o podršci referendumu u RS-u ne odražavaju stav Austrije, kazao je Sebastian Kurz (EPA)

Austrija smatra da je najavljeni referendum u bh. entitetu Republika Srpska o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i ovlaštenjima visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom i, samim tim, neustavan, izjavio je šef austrijske diplomatije Sebastian Kurz.

Entitet RS, kazao je on za sarajevski Dnevni avaz, kao ni drugi bosansko-hercegovački entitet, Federacija Bosne i Hercegovine, nema kompetencije da održi referendum o državnom pravosuđu, niti o sličnim pitanjima.

“Kada govorimo o ovom referendumu, mora se naglasiti da djelomično stoje opravdane kritike na rad pravosuđa, gdje ima nedostataka. Svakako da se na takve stvari mora dati adekvatan odgovor. Ali, taj odgovor je dijalog”, rekao je je Kurz.

Suprotni stavovi

Austrijski zvaničnik je objasnio da prethodne izjave opozicionog političara Norberta Hofera, člana Slobodarske partije Austrije, o podršci referendumu u RS-u ni u kojem slučaju ne odražavaju stav austrijske Vlade.

Kurz je, prenosi Fena, ocijenio da je u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme urađeno više nego za nekoliko godina i da je zbog te činjenice u junu stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On važnim smatra i Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji je u augustu potpisan u Beču.

“U narednim mjesecima će biti važno dalje raditi na reformskoj agendi. Austrija će reformski put Bosne i Hercegovine aktivno podržavati, kao što je to činila i u prošlosti. Zbog toga se nadamo energičnom djelovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji”, poručio je Kurz.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO