Hrvatska: Stranke predale kandidatske liste

Posljednji je dan za predaju kandidatskih listi za učestvovanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, koji će se održati u novembru.

Liste se predaju u Državnoj izbornoj komisiji, gdje od jutra vlada gužva.

Ambicija je mnogo, a mjesta malo. Aktuelni premijer i njegova šesteročlana koalicija lijevog centra predali su liste za 10 izbornih jedinica.

U jednoj od njih, birači će moći zaokružiti i kandidata Samostalne demokratske srpske stranke. Zoran Milanović priželjkuje još jedan premijerski mandat.

„Bit će teško, ali vjerujemo da ćemo pobijediti i sastaviti slijedeću hrvatsku vladu. Hrvatska raste i nema povratka na staro“, kazao je predsjednik SDP-a.

Njihov najveći rival je Domoljubna koalicija desnog centra. Osam stranaka od liberala do pravaša predvodi HDZ, sa Tomislavom Karamarkom, koji su u Sabor stigli sa zastavama i ružama.

„Očekujemo uvjerljivu pobjedu, ovo je koalicija koja se dokazala i dokazuje se već tri i pol godine, sa ubjedljivim pobjedama“, rekao je Karamarko.

Posljednje ankete daju blagu prednost Karamarkovoj koaliciji. No, prema hrvatskom Ustavu, relativna izborna pobjeda nije dovoljna.

Manjine bi mogle bi odrediti premijera

Za formiranje vlade nužno je osigurati podršku najmanje 76 zastupnika. Manjine i manje stranke mogle bi odrediti novog premijera, a najbolje od njih trenutno stoji Most nezavisnih lista.

„Budući da nam je i HDZ i SDP trenutno isti, nas ne zanima tko će zaista biti onaj koji će pokušati sastavljati vladu, ali sa nama sigurno neće ukoliko ne pristane na reforme“, istaknuo je Božo Petrov iz Mosta nezavisnih lista.

Dobrom rezultatu nada se i koalicija Uspješna Hrvatska, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Radimir Čačić iz ove koalicije rekao je: “Moj stav je da je realno očekivati 5-10 mandata.”

„Samo je jednom praznik demokracije, svake četiri godine, to je 08.11. Pamet u glavu“, naglasio je Bandić.

HDSSB-ovci su ispred Sabora, u crnim uniformama postrojili Slavonsku sokolsku gardu, tvrdeći da nije riječ o stranačkoj vojsci, već o sportsko-rekreacijskoj sekciji.

Sve je posmatrao osnivač stranke Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratni zločin nad Srbima 1991. godine, te prvi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici.

Kandidatske liste predaju se do ponoći. U srijedu počinje službena izborna kampanja, a na birališta se u Hrvatskoj izlazi 8. novembra.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održaće se 8. novembra. Raspisala ih je, prema Ustavu,  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.Najveći rivali – HDZ-ova i SDP-ova koalicija poručuju da su spremni.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO