Hrvatska: Vodeni val bez većih posljedica

U Hrvatskoj najviši vodeni val rijeke Kupe prolazi sisačkim područjem bez većih posljedica. Poplavljene su uglavnom vikendice, koje se nalaze uz samu rijeku.

Unatoč oglasu “Prodajem kuću” napisanom na jednoj tabli, u Pokuplju kupaca nekretnina nema. Ali, ima zato zečjih nasipa, novinara, strojeva i puno vode. Četvrti put u godinu i pol poplavljene su neke kuće i dvorišta. Ribarsko odijelo ponovno je zamijenilo kućne papuče.

“Dvorište je cijelo puno vode, sve osim kuće. Životinje sam prodao prije nego je poplava bila”, kaže Zlatko Špiler, stanovnik Starog Broda.

Poplavljene kuće i vikendice

Dok su se neke životinje sklonile od vode, mještani već noćima nemaju miran san.

“Ja sam jako bolesna, pa ni ne mogu. Moja su djeca trpala vreće, i muži, i kumovi. A strah me, normalno da me strah”, kaže Katica Šoštarić iz Letovanića.

Zbog nabujale Kupe, neki su otišli kod prijatelja i rodbine.

“Nabujala Kupa probleme stvara na širem sisačkom području. Poplavljene su uglavnom kuće i vikendice koje se nalaze uz samu rijeku. Ostale su spašene”, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Najavljivao se rekordan vodostaj Kupe. No, izostao je. Iako vodeni val prolazi bez većih problema, u Hrvatskim vodama još nisu spremni opustiti se.

“Moramo ipak znati da je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava. Objekti su pod vršnim opterećenjem i još nema mjesta opuštanju i moramo još minimalno 24 sata biti budni i stalno opažati sustav”, objašnjava Tatjana Dovranić-Kardaš iz Hrvatskih voda.

Voda nije za piće

Voda iz bunara nije za piće, pa su mještanima nekoliko sela dostavljeni spremnici s pitkom vodom. Čamci i vesla su potrebni. Kao i dežurne službe. Već danima su na terenu i pripremili su se za najgore.

“Nije poplavilo selo Letovanić odozada, i sad, evo, u ovom trenutku, ništa drugo nego pregledavati ove vreće s pijeskom, da negdje ne propusti. Kuća se branila po kuća”, kaže Željko Prpić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vodeni val stigao je s karlovačkog područja, gdje su ukinute izvanredne mjere obrane od poplava.

Izvor: Al Jazeera