Počela rekonstrukcija mosta u Mitrovici

I danas su na ibarskom mostu prisutne patrole KFOR-a (AP)
I danas su na ibarskom mostu prisutne patrole KFOR-a (AP)

Uređenje glavnog ibarskog mosta u Mitrovici i njegove okoline počela je u subotu.

Izvođač kojeg je ured Delegacija EU-a na Kosovu izabrala zatvorio je obje strane mosta fiksnim barijerama i ogradom.

Tokom izvođenja građevinskih radova gradilištu će se pristupati sa južnog prilaznog puta, a jedna strana mosta će ostati otvorena za pješake, navodi se u saopćenju.

Predstavnik ureda Delegacije EU-a na Kosovu Samuel Žbogar pohvalio je gradonačelnike obje strane grada, Agima Bahtirija i Gorana Rakića, zbog njihovog razumijevanja i saradnje tokom proteklih dana.

Obnova i uređenje glavnog ibarskog mosta u Mitrovici je predviđeno Sporazumom o slobodi kretanja, postignutim 25. augusta između Prištine i Beograda.

Rekonstrukcija mosta je definirana Briselskim sporazumom i trebala je početi u četvrtak.

Linija razgraničenja

Zbog neutvrđenih granica između dvije općine, ona je odložena, nakon čega je EU dala dodatnih 48 sati kako bi se ovo pitanje riješilo.

Također, predviđena je i rekonstrukcija glavne gradske ulice u sjevernom dijelu Mitrovice.

Na glavnom mostu u Mitrovici nalazi se takozvani Park mira, koji je sredinom juna 2014. godine postavljen nakon što je sa istog mjesta uklonjena velika betonska barikada.

Glavni gradski most dijeli sjevernu Mitrovicu, u kojem je većinsko srpsko stanovništvo, od južnog dijela grada, s albanskom većinom.

Ovaj most u prošlosti bio je poprište mnogih sukoba između Srba i Albanaca, a i danas se na njemu mogu vidjeti patrole KFOR-a i Kosovske policijske službe.

Gotovo 1.000 incidenata registrirano je na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici od 1999. godine do danas.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Beogradskim tablicama po Kosovu

Ako putujete na Kosovo automobilom sa srpskim tablicama, plaća se posebno osiguranje od 20 evra. To nije bio slučaj pre (ne)sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu o slobodi kretanja.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO