Ostojić: Sa Slovenijom nema dogovora o planu ‘C’

Mađarska je još ranije započela gradnju ograde na granici s Hrvatskom (EPA)
Mađarska je još ranije započela gradnju ograde na granici s Hrvatskom (EPA)

Iz slovenskog Crvenog križa potvrđeno je da su na predviđenim ulaznim točkama do kojih će dolaziti izbjeglice na slovensku granicu, već postavljena potrebna pomagala i materijalna oprema za osnovnu pomoć. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je rekao da Slovenija otvara tri granična prijelaza sa Hrvatskom – dva prijelaza na Murskom Središću, cestovni i željeznički te granični prijelaz Macelj.

Također, uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica od 19:43 sati Slovenske željeznice obustavile su željeznički promet na hrvatsko-slovenskoj granici. Umjesto određenih međunarodnih vlakova putnike će prevoziti autobusi, a otkazani su i svi pogranični vlakovi.

Ministar Ostojić je rekao da nakon mađarske odluke o prekidu prihvata izbjeglica, “mi okrećemo rutu prema Sloveniji, pri čemu moramo poštovati sva pravila. Sa slovenskom stranom nema dogovora oko plana C, i to je hrvatski plan. Slovenija će poštovati prijem ljudi dok god Njemačka i Austrija ne zatvore svoje granice”.

U slučaju mađarsog zatvaranja granice, Hrvatska će početi provoditi taj plan u dogovoru i u stalnoj koordinaciji sa Slovenijom.

Slovenija je spremna na prihvat najviše 5.000 izbjeglica dnevno, kazao je zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan, nakon što je Hrvatska objavila da će izbjeglice slati u Sloveniju zbog odluke Mađarske da zatvori granicu s Hrvatskom preko koje su do sada išli.

Slovenija je prethodnih dana već osigurala kapacitete za smještaj izbjeglica sa 8.000 postelja, a cilj je povećanje kapaciteta na 10.000, objavila je POP-TV. Polovica smještajnih kapaciteta je u šatorima, a polovica u čvrstim objektima.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je da je nakon zatvaranja mađarske granice jedina alternativa za njihov tranzit na zapad Slovenija, s kojom će Hrvatska dogovarati ritam propuštanja, napominjući da će, ako Njemačka i Austrija zatvore granice za izbjeglice, i Hrvatska to morati učiniti. 

Nije iznenađenje

Nitko od izbjeglica, kojih tisuće svakodnevno balkanskom rutom putuju prema zapadu, ne želi ostati u Mađarskoj, ni u Hrvatskoj ili Sloveniji već uglavnom smjeraju u Njemačku, rekla je Pusić za večernji dnevnik Hrvatske televizije.

“Hrvatska će se za razliku od drugih zemalja (…) zaista dogovarati sa Slovenijom koliko oni mogu podnijeti što se tiče broja izbjeglica”, rekla je Pusić. 

Slovenski ministri vanjskih i unutarnjih poslova, Karl Erjavec i Vesna Gyoerkoes Žnidar, održali su konferenciju za novinare nakon mađarske odluke o zatvaranju granice za izbjeglice s Hrvatskom i objave hrvatske Vlade da je sa Slovenijom ranije dogovoren ‘plan C’ u slučaju takvog scenarija.

Karl Erjavec je na pitanje novinara o ‘planu C’ rekao kako ne postoji dogovoren plan s Hrvatskom te da ne zna o čemu se radi i o čemu govori hrvatski premijer Zoran Milanović, dok je ministrica rekla da ne zna o čemu bi se tu radilo.

Erjavec je, između ostaloga, rekao i da odluka Mađarske o zatvaranju granice s Hrvatskom za njih nije iznenađenje te da su već imali sastanak na kojem su razgovarali o svim mogućim scenarijima.

Rekao je kako je Slovenija spremna te da će odgovoriti na proporcionalan način na mjere koje je usvojila Mađarska.

Njihov cilj, rekao je, jest osigurati sigurnost i red u Sloveniji, ali i da migranti koji dođu u Sloveniju uslijed mjera koje je usvojila Mađarska, budu primljeni ‘na odgovarajući način’.

Najavio je kako će prije sutrašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost premijer Miro Cerar predstaviti nove slovenske mjere.

Ako zaoštre…

U međuvremenu, rekao je Erjavec, u kontaktu su i razgovaraju sa svim uključenim stranama, a situaciju prate i preko svojih veleposlanstava u Zagrebu, Budimpešti i Beču.

U razgovoru s austrijskim ministrom vanjskih poslova kaže kako mu je rečeno da on neće prihvatiti nikakve konkretne mjere sve dok Njemačka nastavlja sa svojom migrantskom politikom.

Gyoerkoes Žnidar rekla je da imaju suradnju sa susjednim zemljama, kako na ministarskoj, tako i na operativnoj razini.

Istaknula je kako imaju jake policijske snage koje su poslane na granične prijelaze, koje će štititi u skladu sa schengenskim standardima i zakonima i to će njihov zadatak biti i u idućem periodu.

Također je rekla, između ostalog, da će nove slovenske mjere biti prilagođene situaciji.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da će, ako Njemačka zaoštri politiku prema izbjeglicama i zatvori za njih svoje granice, a onda to učini i Austrija, isto morati napraviti i Slovenija.

“Ostaviti granicu propusnom nakon što svoje granice zatvore Mađarska i Austrija i ostaviti nekontroliranu mogućnost ulaska migranata bilo bi opasno i to naši strani sugovornici razumiju”, kazao je Pahor, dodavši da slovenske vlasti ne mogu dopustiti  dolazak velikog broja izbjeglica koje onda ne bi mogla zbrinuti.

Prema Pahorovoj ocjeni, slovenska vlada ima razrađene scenarije za sve mogućnosti koje će nastati, pri ćemu će za red oko migrantskog vala skrbiti u prvom redu policija, dok će joj vojska pružati logističku potporu.

Vrijeme je, rekao je, za racionalne i promišljene, ali i odlučne poteze. 

Schengenski sporazum

Nakon što mađarsko Vijeće za nacionalnu sigurnost, na čelu s premijerom Viktorom Orbanom, odlučilo da će ta zemlja u ponoć za izbjeglice zatvoriti granicu s Hrvatskom, Vlada Republike Hrvatske objavila je da ima pripremljen ‘plan C’, koji je dogovoren sa Slovenijom. 

Vladin glasnogovornik Nikola Jelić rekao je kako je premijer [Zoran] Milanović u stalnom kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

“Hrvatska vlada odranije ima ‘plan C’, koji je dogovoren sa Slovenijom”, kazao je glasnogovornik bez drugih pojedinosti, prenosi Hina.

Milanović i Cerar razgovarali su u četvrtak u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća o izbjegličkoj krizi,  a u petak su više puta  telefonski razgovarali o aktualnoj situaciji s izbjeglicama, rekao je Jelić.

Cerar je nakon summita u Bruxellesu izjavio da će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

Cilj mađarskog zatvaranja granice je zaustaviti priljev tisuća izbjeglica u tu zemlju. Kako je priopćio mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto, ova zemlja će striktno provoditi Schengenski sporazum.

Tranzitne zone

Szijjarto je kazao nakon sastanka Vijeća da je Mađarska informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku o odluci o zatvaranju granice, prenosi Hina.

Bit će formirane i dvije tranzitne zone – jedna u Beremendu, a druga u Letenju, gdje će izbjeglice moći podnijeti zahtjeve za azil po protokolima EU-a.

Prijelaz granice će biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od početka krize zalaže se za potpunu kontrolu zelene granice te ulazak migranata preko službenih graničnih prijelaza, rečeno je Hini na upit za komentar mađarske najave o zatvaranju granice.

Istovremeno se naglašava da bi ulazak izbjeglica trebao biti razmjeran broju onih koji izađu iz Hrvatske s obzirom na to da Hrvatska nema mogućnosti zbrinuti veći broj migranata.  

Premijer Orban u četvrtak je najavio da će se granica zatvoriti za izbjeglice, kako bi se zaštitila Schengenska zona.

Orban je nakon summita EU-a najavio da će se u petak sastati mađarsko Nacionalno vijeće za sigurnost, rekavši da nije riječ o zatvaranju granica, nego o ponovnom uvođenju Schengenskog sustava.

“Nema zatvaranja granice, to je nemoguće. Mi govorimo o ponovnoj uspostavi Schengena. Schengenski pravilnik jasno propisuje šta je dužnost zemalja van schengenskog prostora. Imamo granične prijelaze, oni su otvoreni, ali pod kontrolom, tako da je cijeli proces reguliran. To je ono što bismo željeli i možemo to fizički provesti”, kazao je Orban.

Milanović: Hrvatska ima rješenje

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nakon summita, tijekom kojeg je razgovarao i s Orbanom, da je gradnja ograde na granici za Hrvatsku zadnja opcija.

“Hrvatski građani mogu biti mirni, Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici. Hrvatska ima mogućnost sagraditi ogradu, to je zadnja varijanta, to ne želimo”, rekao je u on.

Dodao je kako Hrvatska ima rješenje, da Mađarska tu nije bitna i da “može raditi što hoće”.

“Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema, i to jedino što je u ovom trenutku bitno”, kazao je Milanović.

Milanović je rekao i da mađarska politika ne nailazi na razumijevanje u EU.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nedavno izjavila da će Hrvatskoj u budućnosti možda biti potrebna ograda na granici.

Vijeće za nacionalnu sigurnost

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za subotu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s izbjegličkom krizom, nakon odluke Mađarske da od ponoći za izbjeglice zatvori granicu s Hrvatskom, objavio je popodne Slovenski radio.

Premijer Cerar još nije komentirao odluku mađarske vlade, ali je ranije u petak nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bruxellesu povodom europskog summita iskazao bojazan da jednostrane mjere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbjegličkoj ruti.

Iako je izrazio neodobravanje za Orbanovu politiku prema izbjeglicama, Cerar je kazao da će Slovenija, ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom, što može izbjeglički val skrenuti prema Sloveniji, morati reagirati kao i prošlog mjeseca, kad je kroz nju prema Austriji i Njemačkoj iz Hrvatske u tranzitu prošlo skoro 4.000 ljudi.

To znači da će se uspostaviti “maksimalna kontrola granice” s obzirom  na činjenicu da je Slovenija u schengenskom prostoru i tu granicu mora nadzirati, kazao je Cerar.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO