Mjere Energetske zajednice protiv BiH

Energetska zajednica izrekla je mjere Bosni i Hercegovini jer nije usvojila državnu regulativu u gasnom sektoru.

Na sastanku u Tirani zaključeno je da će ova odluka važiti godinu dana. Paket mjera podrazumijeva ukidanje prava glasa i ukidanje refundacije troškova predstavnicima BiH.

Uz to, zajednica bi mogla da pozove Evropsku uniju da prestane finansirati projekat gasnog sektora.

Državni zakon o gasu

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kazao je za Al Jazeeru da niko nije sretan s tim mjerama, ali je to jaka simbolička poruka.

”Ovo je na neki način zadnja šansa za BiH da reformiše svoj energetski pravni okvir, prije svega zakon o gasu, kojeg na nivou države ni nema”, kazao je Kopač.

”Posljedice su djelomično finansijske, ali najvažnija je ta simbolična poruka. Bosna uopće ne napreduje sa energetskim reformama i ne poštuje svoje obaveze.”

”Malo je ironije u tome jer BiH predsjedava Energetskom zajednicom. Naam se da će u idućoj godini BiH krenuti u pravom smjeru.”

Kopač je rekao da je hitno potrebno donijeti zakon o gasu na državnom nivou.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je za agenciju Anadolija da je BiH izbjegla sankcije, ali je toj državi data posljednja prilika da se učini progres u oblasti energetike, prvenstveno gasa.

„Nema sankcija za BiH. Određena je dosta ublažena varijanta kojom se Bosni i Hercegovini daje posljednja prilika da učini progres. Usaglašavanje legislative u oblasti energetike, posebno gasa, je nešto što moramo početi još danas da rješavamo“, naglasio je Šarović.

Dolazak direktora u BiH

Istakao je kako su mjere usvojene zahvaljujući razumijevanju i podršci delegacija Makedonije, Crne Gore i Srbije.

„Evropska komisija je pozvana da prati napredak BiH na putu ispunjavanja obaveza u oblasti energetike. Ukoliko to ne budemo učinili, moguće je da nam uskrate određene projekte“, naglasio je bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Šarović je naveo kako je njegovo ministarstvo u proteklim danima i sedmicama, ali i mjesecima, učinilo ogromne napore kako bi se izbjegle sankcije Energetske zajednice za BiH.

„Donošenjem ublažene varijante za BiH, vjerujem kako su ovi napori prepoznati“, ocijenio je on.

Naglasio je kako u BiH za deset dana dolazi Kopač kada će se još jednom govoriti o onome što BiH odmah mora ispuniti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO