Karlovac potopljen, stotine kuća pod vodom

U Karlovcu je proglašeno vanredno stanje zbog poplava na tom području nakon obilnih kiša u proteklih nekoliko dana.

Vodostaji Kupe i Korane večeras su počeli padati nakon što su prešli rekorde od osam i po metara

Poplavljeno je blizu 400 kuća u nebranjenom dijelu Karlovca. Do sada su evakuirane desetine ljudi.

U poslijepoddnevnim satima u petak nebo se razvedrilo i nova kiša se ne očekuje, ali to je mala utjeha za naselje Logorište, gdje se nalazi 60-ak kuća do kojih se može stići samo čamcima, javila je reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Mještani imaju dovoljno vode i hrane, ali su ljuti na državne i gradske valsti što se godinama ništa ne čini na odbrani od poplava, javlja naša reporterka.

Korana je u 7:00 sati u petak dosegla 842 centimetra, 24 centimetra više nego što je prognozirano, i usporeno se ulijevala u Kupu.

Vodostaj Kupe je 840 centimetara, 13 centimetara viši od prognoziranog.

Kritike gradonačelnika

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je nakon sjednice Štaba zaštite i spašavanja u četvrtak navečer, kritizirao nepouzdanost prognoza, koje, kako je rekao, vode ka opasnosti na terenu.

U nekoliko zadnjih poplava prognoze za područje Karlovca nisu bile dobre, iako niko ne sumnja da je rad stručnjaka za hidrologiju, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatskih voda, važan za izradu elaborata i studija za potrebe vladanja vodama, očuvanja vodnih resursa i za razmjenu hidroloških podataka sa svijetom.

Vodostaji Kupe i Korane premašili su sve dosadašnje prognoze Državnog centra za odbranu od poplava.

Sektor za hidrologiju trenutno prati u Hrvatskoj gotovo 440 hidroloških postaja površinskih i oko 700 postaja podzemnih voda.

Izvor: Al Jazeera i agencije