Zagreb: Protestna nota Njemačkoj i Austriji

Za Hernadijem je raspisana crvena Interpolova potjernica (AFP)

Hrvatska je Njemačkoj i Austriji uputila protestnu notu, jer predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi nije bio uhapšen tokom posjete Beču.

Mađarski MOL potvrdio je da je Hernadi bio u Beču na službenom putu u srijedu, te da je posljednjih mjeseci posjećivao Njemačku.

Za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Hrvatsko pravosuđe tereti ga za korupciju, odnosno da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio s 1,3 miliona eura kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i.

Nalog za hapšenje

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova kaže da se na temelju naloga za hapšenje mora reagovati.

„Tražimo jednaki tretman prema tome, Hrvatska na to ima pravo, jer smo dio Europola i Interpola i svi moraju postupati na isti način. Što će s tim bit ja ne znam, radi policija, državno odvjetništvo i međunarodna pravna pomoć, ali znam sigurno i obavijestili smo o tome da ide nota”, rekao je Ranko Ostojić.

Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i INA-MOL, koja je bila pravomoćna, i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predsjedniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u februaru naredne godine trebalo bi da počne suđenje u Hrvatskoj zbog optužbi za davanje mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju INE. Hernadiju će se suditi u odsustvu jer Mađarska nije htjela da ga izruči ni da odobri njegovo ispitivanje. Opširnije donosi Ana Mlinarić.

Published On 08 Dec 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO