Na rudare se obrušilo kamenje na dubini od 105 metara

Četiri rudara su poginula, a dvojica povrijeđena u nesreći koja se sinoć, sat iza ponoći, dogodila u Rudniku mrkog uglja Kakanj. 

Do nesreće je došlo u jami Begići-Bištrani usljed urušavanja drvene podgrade, kada se gornji svod rudarskih prostorija obrušio na 28 rudara koji su se nalazili na 105 metara ispod površine, saopćili su iz federalne rudarske inspekcije i Uprave rudnika.

Poginuli su Muhamed Sarač (rođen 1968. godine), Nermin Mušija (1977), Mijo Stojičić (1976) i Sejad Gađun (1971), potvrdio je glasnogovrnik RMU Kakanj Adib Zekić, javlja Anadolija.

Svi poginuli rudari su radili na poslovima utovarivača.

Mušija, Gađun i Stojičić u jami su počeli raditi 2013, a Sarač 2004. godine.

U nesreći su povrijeđeni nadzornik Haris Mušija (1972), koji ovaj posao obavlja od 1997. godine, te Džemal Ibrahimspahić (1980), koji u rudniku radi kao utovarivač, a zaposlen je od 2010. godine.

Mušija je zadobio teže povrede s prijelomom noge, ali nije životno ugrožen, dok je Ibrahimspahić, nakon pregleda, pušten na kućno liječenje.

Foto: Anadolija

Dodao je da ne bi govorio o uzrocima nesreće, ali je pozvao za pomoć rudnicima da se ovakve nesreće više ne bi dešavale.

Prema prvim neslužbenim informacijama, do ove tehnološke nesreće je najvjerovatnije došlo uslijed, rudarskim rječnikom rečeno, “zarušavanja materijala iz krovine”, prilikom čega se obruši gornji svod rudarskih prostorija, dodaje ova agencija.

Slučaj vodi dežurni kantonalni tužilac, a uviđaj obavlja Federalna rudarska inspekcija.

U Kaknju su otkazana sva planirana događanja u narednim danima, čije održavanje nije primjereno aktuelnom teškom trenutku ovog rudarskog grada.

U Zenici je odgođena za danas planirana posjeta evropskih i svjetskih prvaka, reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Istovremeno su, zbog teške rudarske nereće u Kaknju, organizatori otkazali za večeras planirano organizirano gledanje nogometne utakmice Kipar – Bosna i Hercegovina.

Nesreća u Raspotočju

Nakon obavljenog uviđaja i izlaska iz jame, federalni rudarski inspektor saopćit će prve informacije u vezi s nesrećom.

Jama Begići-Bištrani je otvorena 2013. godine, koja je pokrenuta kao zamjenski kapacitet za eksploataciona polja u jamama Pogona Haljinići.

Više informacija bit će saopćeno nakon izvršenog uviđaja.

U septembru prošle godine smrtno je stradalo pet rudara u jami Raspotočje RMU Zenica.

U jami su bila su zarobljena 34 rudara, koji su ostali na 800 metara dubine nakon gorskog udara.

Nesreća se desila i u površinskom kopu Dubrave kod Živinica u februaru ove godine, kada su nastradala četiri sakupljača uglja, nakon zemljotresa koji je pogodio to područje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Da li su naučene pouke nakon posljednjih nesreća u rudnicima regiona? U kakvim uslovima rade rudari? Kolika su ulaganja u toj industriji i da li su usmjerena u prave svrhe? O stanju u rudnicima i rudarskoj industriji razgovaramo sa našim gostima. U Sarajevu je profesor i voditelj Rudarskog odsjeka na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, Edin […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO