Vučić odgovorio: Ustaše su ubile članove moje porodice

Vučić: Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju im žele pojedini medijski i politički poslanici iz Hrvatske (Arhiva)
Vučić: Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju im žele pojedini medijski i politički poslanici iz Hrvatske (Arhiva)

Nakon što je hrvatski Jutarnji list objavio priču „Jutarnji razotkriva Vučićev mit“ u kojem se govori da ustaše nisu ubile nikoga od članova porodice premijera Srbije Aleksandra Vučića u selu Čipuljića kod Bugojna, reagirao je i šef Vlade u Beogradu.

Vučić je kazao, u otvorenom pismu koje je potpisao kao „sin običnog srpskog izbeglice“ kako je kao predsjednik Vlade Republike Srbije „navikao“ i da je njegov posao „da trpi brojne neistine“.

„Ali nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice“, navodi se u pismu.

„Hrvatski Jutarnji list, inače blizak najvišim krugovima vlasti u Hrvatskoj, a valjda usled političkih poraza koje su doživeli posle napada na Srbiju, objavili su tekst u kome se rugaju ubijenim članovima porodice Vućić, govoreći kako ih ustaše, ustvari, nisu pobile.“

Vučić nastavlja kako je zbog poštovanja ubijenih i zbog istine, dužan objaviti:

„Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca.“

Bolja budućnost

Premijer Srbije naveo je još nekoliko imena članova očeve porodice koji su ubijeni na početku Drugog svjetskog rata.

„Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama“, dodaje se u pismu.

„Na kraju ne mislim da sam manje ili više vredan zbog toga što sam Srbin pravoslavne vere. I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke veroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina.“

Na kraju pisma, Vućić poručuje kako „onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine želim manje mržnje i verujem da će shvatiti i razumeti da prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu doneli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti“.

„Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju im žele pojedini medijski i politički poslanici iz Hrvatske.“

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO