Slabo korištene mogućnosti ‘Vrućice’

Stručnjaci pretpostavljaju da je 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine bogato geotermalnim izvorima. Koriste se uglavnom kao ljekovita voda, u toplicama, a 2012. godine u Banja Luci je najavljeno istraživanje tih resursa za grijanje. Provjerili smo ima li rezultata tri godine poslije.

Plaža „Vrućica“ na obali rijeke Vrbas kod Banjaluke ima četiri izvora tople vode. Ljekoviti su i dostupni svima, iako ih koriste uglavnom Banjalučani. Ponekad i turisti.

„Moja najbolja kolegica mi je rekla za ovu vodu, da je veoma dobra za kosti, za reumu. Mene bole ruke. Imam artrozu, pa rekoh, da isprobam vodu ova dva dana. Veoma  je dobra i topla i sviđa mi se“, govori turistica iz Njemačke Ana Megova.

Stefan Mega, također iz Njemačke kaže: „Voda je lijepa. Sigurno ima blizu 25 stepeni, koliko ja mogu da osjetim. Bolje je kad je prirodna, nego da je kod kuće grijana.“

Turista bi bilo i više da je „Vrućica“ uređenija, kažu u Udruženju Eko- kultura. Deset godina brinu o izvorima u dogovoru sa gradskim vlastima, dok „Vrućicu“ smatraju kolijevkom Banjaluke. Vjeruju da bi projekat bio samoodrživ kada bi imali više novca za uređenje.

„Što se tiče samog prostora, on je regulisan kao botanički vrt iz razloga što se ovdje nalazi jedna veoma rijetka biljka, a zove se vilina vlas i ona zauzima prvo mjesto na ljestvici ambijentalnih biljaka u svijetu“, navodi Dragoslav Kantar iz Eko-kulture.

Pitanje finansija

Novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić iz Banja Luke javlja:„Ovo je jedan od izvora koji se nalaze samo na ovoj plaži u okolini Banjaluke na rijeci Vrbas. Posjetiocima je možda i najzanimljivija, zato što potiče iz rimskog perioda i nalazi se u pećini.“

Stručnjaci tvrde da se pravo bogatstvo nalazi na dubini od 2,5 do tri kilometra. Međutim, te tvrdnje još nisu istražene. Firma Manvit sa Islanda, koja je 2012. godine najavila istraživanja, odustala je od projekta.

U Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kažu da nema ništa sporno. Ugovorom o koncesiji iz 2012. bilo je predviđeno da Islanđani urade samo pripremu za istraživanje, pojašnjavaju u Vladi, što su i uradili.

„Ugovor je bio zaključen na period od tri godine i prestao je da važi 21.08. 2015. godine, nakon što je koncesioni period istekao“, navodi se iz Vlade.

Iz Manvita su za Al Jazeeru potvrdili da je predstavništvo u Bosni i Hercegovini u fazi gašenja jer nemaju novca za dalja istraživanja.

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović podsjeća da je obaveza grada bila da im osigura prostorije za rad, ne i finansije. Ipak, kaže, Banja Luka neće odustati od projekta.

„Mi smo računali na korištenje tog resursa, ali nama je to prije svega zbog naših problema, koje imamo u nedostatku izvora ili bolje reći energenata za proizvodnju opet toplotne energije, koji nam je najbitniji problem sada“, dodao je Gavranović.

Smatra da nema drugog rješenja za problem prezadužene banjalučke Toplane. Gradske vlasti najavljuju novu potragu za partnerom i novim izvorima energije. Do tada, Banjalučani mogu da se griju termalnom vodom samo na izvorima „Vrućice“.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO