RS: Praćenje aflatoksina u hrani nakon suše

U avgustu je izvršeno ispitivanje 100 uzoraka kukuruza i silaže i svi su bili negativni (Arhiva)
U avgustu je izvršeno ispitivanje 100 uzoraka kukuruza i silaže i svi su bili negativni (Arhiva)

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska poduzete su sve neophodne mjere na monitoringu, prevenciji i suzbijanju pojave aflatoksina u hrani, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prenosi agencija Srna.

U saopćenju se navodi kako je formiran stručni tim na nivou Vlade RS-a za praćenje utjecaja suše koji je utvrdio i sproveo Plan monitoringa mikrotoksina u stočnoj hrani, kao i da se kontinuirano provode kontrole uzoraka stočne hrane i mlijeka na prisustvo mikrotoksina.

„U avgustu je izvršeno ispitivanje 100 uzoraka kukuruza i silaže i svi su bili negativni. U kontrolnom uzorkovanju mlijeka u toku oktobra na nekoliko farmi u Republici Srpskoj, koje kao stočnu hranu koriste kukuruz iz prethodnih godina, utvrđeno je prisustvo aflatoksina iznad dozvoljenih granica nakon čega je sa tih farmi automatski obustavljen otkup mlijeka“, navodi se u saopćenju.

Kancerogena tvar

Stručne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a kontinuirano prenose znanja i tehnologije poljoprivrednim proizvođačima radi prevencije i suzbijanja mikrotoksina, sa posebnim aspektom na korištenje adsorbenata u ishrani muznih grla, dodaje se.

Aflatoksin iz kategorije B1 je kancerogen. Oduvijek se nalazi se u kukuruzu i pšenici. Međutim, on se u jetri stoke metaboliše u aflatoksin M1 za koji nema preciznih dokaza da je štetan po zdravlje ljudi.

Toksikolozi kažu da bi M1 poslije dugog niza godina mogao ugroziti uveliko oboljelu jetru čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da u mlijeku ne bude više od 0,5 mikrograma po kilogramu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nivo aflatoksina u mlijeku u Srbiji ponovo je viši od evropskog standarda. Ministarstvo poljoprivrede povećalo je nivo tog mikrotoksina u mlijeku, jer su, kažu, utvrdili da proizvođači u skorije vrijeme neće dostići evropski standard. Skoro četvrtina kontrolisanog mlijeka u Srbiji ima više od europskih 0,05 mikrograma aflatoksina. Toksikolozi kažu da je štetnost te materije na […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO