Počeli politički pregovori u Makedoniji

Zastoj u pregovorima je nastao zbog usaglašavanja o pravu glasanja dijaspore na prijevremenim parlamentarnim izborima (Al Jazeera)
Zastoj u pregovorima je nastao zbog usaglašavanja o pravu glasanja dijaspore na prijevremenim parlamentarnim izborima (Al Jazeera)

Počeli su pregovori četiri političke stranke u Makedoniji o izbornom zakonodavstvu, uz posredovanje stručnjaka Evropske unije.

Dogovor je trebalo da bude postignut prije šest dana, ali zastoj je nastao zbog usaglašavanja o pravu glasanja dijaspore na prijevremenim parlamentarnim izborima koji će biti održani u aprilu 2016.

Vladajuća VMRO-DPMNE traži da dijaspora glasa i pored toga što će troje zastupnika iz Amerike, Evrope i Australije biti izabrano sa 15 posto manje glasova nego u Makedoniji, čemu se protivi opozicioni Socijaldemokratski savez.

Sastav Izborne komisije

Dugo sporno pitanje je sastav Državne izborne komisije i mogućnost da se stavi veto na neke od odluka koristeći pravo članova iz manjinskih zajednica, kako ne bi došlo do majorizacije glasova, što komplicira odlučivanje u komisiji.

Nova izborna pravila trebalo bi da omoguće da se u april provedu fer i demokratski izbori koji su dio dogovora, koji je uz posredovanje Evropske unije postignut 15. jula, kako bi zemlja izašla iz političke krize u kojoj se nalazi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO