Kitarović: Odbijam pritiske o budućem mandataru

Peđa Grbin je, između ostaloga, rekao nijedna od ovlasti opredsjednice nije da bude glasnogovornica HDZ-a (Al Jazeera)
Peđa Grbin je, između ostaloga, rekao nijedna od ovlasti opredsjednice nije da bude glasnogovornica HDZ-a (Al Jazeera)

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, poručila je u ponedjeljak kako odbija bilo kakvu vrstu pritiska u pogledu davanja mandata za sastavljanje vlade nakon što se održe parlamentarni izbori te naglasila da će odluku o tome donijeti u skladu s Ustavom i rezultatima izbora.

“Apsolutno odbijam bilo kakvu vrstu pritisaka kad je riječ o budućem mandataru, a o tome ću donijeti odluku nakon izbora u skladu s Ustavom i rezultatima izbora”, kazala je kratko hrvatska predsjednica novinarima na Pantovčaku uoči odlaska u višednevni državni posjet Kini.

Novinare je zanimao komentar na izjavu SDP-ovog zastupnika Peđe Grbina koji je Grabar-Kitarović poručio da se mora držati Ustava i mandat za formiranje nove Vlade dati onome tko ima saborsku većinu, a zamjerio joj je da je glasnogovornica HDZ-a i ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Grbin: Predsjednica nema ovlasti biti glasnogovornik HDZ-a

Grbin je reagirao na nedjeljni intervju Grabar Kitarović RTL televiziji koja je na pitanje kome će povjeriti mandat – relativnom pobjedniku ili onome tko joj donese potreban broj potpisa, odgovorila kako će vrlo pozorno, s velikom odgovornošću prema građanima Hrvatske koji su je izabrali, uzeti u obzir sve okolnosti i donijeti odluku.

Grbin je rekao da predsjednica ima određene i vrlo jasne ovlasti, a nijedna od njih nije da bude glasnogovornica HDZ-a i dopušta da se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko skriva iza njenih skuta, rekao je Grbin, kako prenosi Hina..

Izvor blizak Uredu predsjednice dodaje kako nije dobra retorika koju koristi Grbin dodavši kako nije jasno što se želi postići time da se i prije no što je uopće počela predizborna kampanja prejudiciraju rezultati izbora. To, kaže izvor, nije uobičajena retorika u demokratskim državama.

Budući da Grbin prethodno ni na koji način nije kontaktirao predsjednicu te joj nije iznio svoje mišljenje bilo putem telefona ili dolaskom na sastanak, njegovu konferenciju za novinare smatramo manipuliranjem javnošću i “isključivo instrumentom (predizborne) kampanje te pokušajem pritiska na predsjednicu preko javnosti”.

Pričekajmo rezultate, a predsjednica će mandat za sastavljanje Vlade dati sukladno svojim ustavnim ovlastima, ponavlja izvor te dodaje da će predsjednica o tom pitanju razgovarati i s ustavnim stručnjacima po povratku iz Kine.  Predsjednica zna koje su njene ovlasti, ali želi o toj temi razgovarati i s ustavnim stručnjacima, kaže izvor.

Pantovčak: Predsjednica nije u predizbornoj kampanji

Izvor s Pantovčaka odlučno odbija Grbinovo prozivanje da je Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji za HDZ te naglašava da predsjednica Republike nije i neće biti ni u kakvoj predizbornoj kampanji.

Stoga Grabar-Kitarović neće, kako je ranije najavljeno, boraviti u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer ne želi da se bilo koji njezin potez dovede u vezu s kampanjom za parlamentarne izbore.

Izvor pritom dodaje kako bi fokus stranaka u kampanji trebao biti ne na migrantskoj krizi, već na programima stranaka, tome što nude kad je riječ o novom zapošljavanju, odlasku mladih iz zemlje, mirovinama, životnom standardu i perspektivi Hrvatske te njezinoj vanjskoj politici. “Gdje vide Hrvatsku i kako se snažnije izboriti za naše interese u okviru Europske unije i NATO-a, kako će se pokrpati odnosi s Mađarskom i Srbijom”, kaže izvor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO