VIDEO: Poplave na Pelješcu nose sve pred sobom

Velike padavine izazvale su haos na Pelješcu. Poplave i bujice na cestama nose sve pred sobom, a blato i mulj stvaraju velike probleme mještanima koji se bore s vodom koja prodire u njihove kuće. 

Odroni se spuštaju sa vrha brda i prolaze kroz naselje Trstenik – koje je ljetos teško stradalo i u požarima.

Veliki odron od sinoć blokira cestu koja povezuje Ston i Orebić.

Odroni koji se spuštaju s vrha brda i prolaze kroz naselje Trstenik slijevaju se u more. Jedna od najljepših plaža je uništena i na njoj se stvorio ogroman nasip, pišu portali u Hrvatskoj.

Jedna osoba nestala

Trstenik se i prošle sedmice borio s poplavama. Jaka kiša izazvala je bujicu blata i kamenja koje se spustilo u naselje.

Oštećene su brojne kuće i automobili. 

Kako pišu mediji u Hrvatskoj, mještani mjesecima upozoravaju na ovakav scenarij koji se ponavlja sa svakom novom kišom. 

Prije požara vodu je zadržavala gusta borova šuma, a sada ona slobodno juri niz brdo do korita potoka.

U nedjelju su tokom dana u većem dijelu Dalmacije pale obilne količine kiše. 

Kako javlja Index.hr, na području Hvara nestao je 61-godišnji muškarac. Pronađen je samo njegov brod, a strahuje se da je stradao u nevremenu koje je pogodilo jug zemlje.

Prema sedmodnevnoj prognozi na stranicama DHMZ-a, nakon ponedjeljka ponovno slijedi pogoršanje vremena.

Poplave i u Srbiji

Podrumi, dvorišta i prizemlja više kuća u Preševu u Srbiji su poplavljeni zbog obilnih padavina i neodgovarajuće kanalizacione mreže.

U Crvenom krstu kažu da je pod vodom više od 50 kuća i da je šteta velika. Pod vodom su i plastenici, a mještani i vatrogasci vodu izvlače pumpama.

Najkritičnije je u naselju Željeznička stanica, blizu Prihvatnog centra, ali objekat u kojem su smještene izbjeglice nije ugrožen, prenosi Radio-televizija Srbije.

U Prihvatnom centru u Preševu je u posljednja četiri dana registrovano oko 20.000 izbjeglica. 

Izvor: Agencije


Povezane

Gotovo sedmicu buktali su požari na jugu Hrvatske. Korčula i Pelješac, nakon velikog napora i ukupnog angažovanja svih službi i stanovništva, stavili su požar po kontrolu. Vatra je ugašena, ali je šteta ogromna. Priču iz Trstenika, mjesta na poluostrvu Pelješac, donosi Natalija Lučić.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO