Vučić: Stabilnost BiH je za Srbiju od ključnog značaja

Pored Srajeva, Aleksandar Vučić će narednog mjeseca ponovo posjetiti Srebrenicu (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stabilnost Bosne i Hercegovine za Srbiju od izuzetnog značaja, jer je to uvjet za ekonomski napredak obje države, i najavio zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 4. novembar u Sarajevu.

Srbija, rekao je Vučić novinarima u Strasbourgu, uvijek ima dobre odnose s bh. entitetom Republika Srpska, ali istakao je, “naša zemlja ima i veoma dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom”.

“Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ja smo sinoć [srijeda] razgovorali u Strasbourgu i dogovorili smo prvu zajedničku sednicu Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine za 4. novembar u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo da dođemo u Sarajevo da unapređujemo našu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom”, kazao je Vučić.

Mnogo teških pitanja

Istaknuo je da postoji bezbroj teških pitanja u odnosima Beograda i Sarajeva, ali da je za Srbiju stabilnost ukupne političke situacije u Bosni i Hercegovini od ključnog značaja.

“To je uslov za ekonomski napredak i Srbije, i Bosne, i svih drugih zemalja u regionu. Bosna je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbiji, kao i Srbija Bosni”, rekao je Vučić.

Upitan o referendumu u RS-u, Vučić je kazao da se mora razgovarati sa svima – i s ljudima u RS-u, i njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, jer od bježanja od razgovora niti ima, niti će ikada biti rezultata.

“Postoje, naravno, političke tenzije i problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u RS-u, što će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što ne smatram naročito dobrim”, naveo je Vučić.

Istakao je da Srbija podržava punu stabilnost Bosne i Hercegovine i postojanja entiteta RS u okviru Bosne i Hercegovine, što je “naš zadatak po Dejtonskom sporazumu”.

U Srebrenici 11. novembra

“Mislim da je to nešto što počinje da prihvata i sve veći broj Bošnjaka i Srba, da, sa jedne strane, Bošnjaci razumeju da ne može da se ukida RS, a da Srbi, sa druge strane, razumeju da će RS biti deo Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Zajednička sjednica vlada Srbije i Bosne i Hercegovine bit će održana 4. i 5. novembra u Sarajevu, potvrđeno je i iz Vijeća ministra Bosne i Hercegovine.

Pored Sarajeva, Vučić će narednog mjeseca ponovo posjetiti i Srebrenici, i to 11. novembra, potvrdio je načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković i precizirao da premijer Srbije dolazi zbog konferencije o infrastrukturnim projektima, kako bi taj kraj napredovao uz saradnju sa Srbijom.

Izvor: Agencije