Srbija istražuje navodno prisluškivanje opozicije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pokrenulo je istragu o navodima opozicione Demokratske stranke da je njen lider Bojan Pajtić prisluškivan. Internetski portal Teleprompter jučer je objavio transkript telefonskog razgovora Pajtića, čiju je istinitost  potvrdio. Demokrate tvrde da je to dokaz da ih Bezbednosno-informativna agencija (BIA) prisluškuje, dok MUP i BIA demantiraju te navode.

Razgovor Pajtića, lidera Demokratske stranke i Lidije Udovički, sestre aktuelne ministarke državne uprave, Kori Udovički, objavljen na jednom internetskom portalu dokaz je, tvrde demokrate, da ih državne službe neovlašteno prisluškuju.

„Ja i dalje postavljam pitanje ko me prisluškuje, ko me je prisluškivao i po čijem nalogu, da li su to neke državne institucije, paradržavne strukture? U svakom slučaju, to nije organizovala opozicija, to je morao da bude neko blizak režimu“, smatra Pajtić.

Policija je pokrenula istragu i ispitala urednika Telepromptera Danila Redžepovića koji je, prema navodima ministra unutrašnjih poslova, odbio poligrafsko ispitivanje i pozvao se na zakon o javnom informiranju.

„Nadam se da će ostatak istrage biti usmeren ka tome da utvrdimo odakle se pojavio taj papir i da li je verodostojan“, ističe Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Iz iskustva

Istraga bi trebala pokazati da li je bilo prisluškivanja, ali Stefanović kaže da mu je već sada sve jasno.

„Ne bih da kvarim istragu tužioca, ali za sada nisam video nijedan jedini dokaz da je prisluškivanja bilo kakvog i bilo. To je ujedno i odgovor na pitanje DS. Ja sam siguran da nijedna institucija nije prisluškivala ni Lidiju Udovički ni Bojana Pajtića“, navodi ministar.

Opozicija, ipak, vjeruje da je vlast prisluškuje, što, kako kažu, znaju iz iskustva.

„Ja imam svoj dosije, tamo 95 godina, kopiju gde vrlo lako možete da utvrdite kako su se kršili propisi i to se nije promenilo do danas. Meni je mere zaveo ne nikakav sud, nego piše donosim odluku o zavođenju mera i u potpisu je Jovica Stanišić“, rekao je Zoran Živković iz Nove Stranke.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić 2012. izjavio je da ga jedan dio policije tajno prisluškuje. Tada je saopćeno da su neovlašteno vađeni listinzi telefonskih razgovora Nikolića, ali i tadašnjeg vicepremijera Aleksandra Vučića.

Ombudsman i povjerenik za informacije od javnog značaja kontrolom su utvrdili da su službe sigurnosti skoro 300.000 puta neovlašteno pristupile listinzima građana. Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da se situacija nije mnogo promijenila u posljednje tri godine.

„Nemamo sistem koji nam 100% može jemčiti da službe postupaju u skladu sa zakonom. Mi smo u poziciji da im verujemo ili neverujemo i u najboljoj želi da verujemo. Mislim da država ne funkcioniše na tom principu“, smatra Šabić.

Optužbe o lažnim aferama

Problem je što u Srbiji, kaže, postoje i paradržavne, tajkunske, kriminalne i stranačke strukture koje neovlašteno prate.

„U državi u kojoj je uvoz špijunske opreme i opreme za prisluškivanje, presretanje komunikacija, praćenje praktično potpuno liberalan, svako može tim da se bavi i možete da kupite takvu opremu na internetu. Pitanje je šta mi možemo da utvrdimo je gotovo tragikomično“, dodao je povjerenik.

Vladajuća Srpska napredna stranka optužila je opoziciju da, kako navode, lažnim aferama pokušavaju destabilizirati društvo, a time i stvoriti utisak kod građana da se svi prisluškuju.

Izvor: Al Jazeera