Sanaderu kaucija 1,6 miliona eura da izađe iz zatvora

Vrhovni sud Hrvatske je bivšem premijeru i nekadašnjem predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu u cjelosti ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju” Fimi media” i odredio mu jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora.

Sanader mora uplatiti jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) i tek će nakon toga izaći iz zatvora.

Ukidanjem ove presude, Sanader više nije osuđen niti u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu u slučaju “Hypo i Ina – MOL”, koja je bila pravomoćna.

Trenutačno mu se sudi još jedino u slučaju “Planinska” u kojem je optužen za primanje nešto više od dva milijuna eura “provizije”.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak javlja kako Sanader neće danas izaći iz zatvora.

“Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je rekla kako ‘ne postoje ni teoretske šanse’ da njezin klijent danas prikupi novac za jamčevinu”, javila je Kiseljak.

“Oblik polaganja  jamčevine može se sastojati u polaganju gotovog novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti ili drugih pokretnina veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jamstva na nekretnine osobe koja daje jamstvo.

Nakon što optuženik ili tko drugi za njega položi jamčevinu, a optuženik obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište, prvostupanjski će sud donijeti rješenje o ukidanju istražnog zatvora”, objavljeno je u odluci Vrhovnog suda.

Presuda je ukinuta, kako je obrazloženo, zbog bitnih povreda kaznenog postupka i prava na pravično suđenje. Cijeli postupak mora se ponoviti na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nakon što je objavljena, odluka vijeća Vrhovnog suda u slučaju ”Fimi media” je upućena Županijskom sudu u Zagrebu, koji je potom obavijestio zatvor u Remetincu.

Advokati zadovoljni

Sanaderova obrana zadovoljna je ukidanjem presude u slučaju Fimi media, no zasad ne mogu reći kad će njihov branjenik uplatiti jamčevinu, u čemu su mu ponovno spremni pomoći njegovi prijatelji kako bi izašao iz istražnog zatvora.

Jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović izjavio je da su neki ljudi koji su prije svojom imovinom jamčili za Sanadera izrazili spremnost da to ponovne učine.

Prodanović, međutim, nije mogao precizirati kad bi Sanader mogao osigurati jamčevinu, no smatra da bi to moglo potrajati nekoliko dana.

Svojom imovinom za Sanadera su već jamčili njegovi prijatelji kada je u zamjenu za višemilijunsko jamstvo pušten iz istražnog zatvora 16. prosinca 2011. godine, ali je tamo ponovno završio 20. studenog iduće godine, kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Za odluku Vrhovnog suda Prodanović je rekao da su zadovoljni i da su očekivali ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude u odnosu na svog branjenika jer su od početka tvrdili da su mu povrijeđena tzv. konfrotacijska prava, koja jamči Zakon o kaznenom postupku.

“Nijedan od okrivljenika koji su nakon aranžmana s USKOK-om svjedočili protiv Sanadera nisu bili ispitani od strane obrane”, rekao je Prodanović, ustvrdivši da su time njihovom branjeniku bila povređena konfrotacijska prava.

Tri dana razmatrali žalbe

Vrhovni sud tri dana je prethodno razmatrao žalbe okrivljenika i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u korupcijskom slučaju ”Fimi media”, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna (dva milijuna eura).

Vrhovni sud ukinuo je presudu i u odnosu na ostale optuženike, među kojima je i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna (655.000 eura) i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna (3,2 milijuna eura).

“Ovom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i kolektivna odgovornost 220.000 članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka nije i ne može biti odgovorna za ono što joj se stavljalo na teret”, priopćeno je iz HDZ-a nakon objave odluke.

Sanaderovi odvjetnici u svojoj žalbi Vrhovnom sudu istaknuli su argumente zbog kojih smatraju da je zbog bitnih povreda kaznenog postupka njihovu klijentu povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Prema presudi, Sanader je nepravomoćno osuđen je jer osmislio i ustrojio skupinu koja je preko tvrtke Fimi media iz institucija i javnih poduzeća izvlačila milijune koji su, kao i donacije, završili u crnom stranačkom fondu i kod pojedinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije