Preševo: Gužve zbog registracije izbjeglica

U Preševu na jugu Srbije, na granici s Makedonijom, blizu 3.000 izbjeglica čeka na registraciju. Gužva traje od srijede, kada je počelo provođenje obavezne registracije.

Prijevoznici nikoga ne puštaju u autobuse bez dokumenta koji izdaje policija, a koji izbjeglicama omogućava boravak u Srbiji do 72 sata.

Do 16 sati je otišlo više od 10 autobusa.

U međuvremenu, izbjeglice i dalje pristižu iz Makedonije. Noć su provele na otvorenom. Uprkos velikom broju ljudi, za sada nema incidenata. 

“Spavali smo na ulici; i djeca, i žene. Sada se mladi organiziraju u grupe i mnogo nam je bolje nego ranije“, kaže Souilma Benabda iz Maroka.

‘Dobra slika Srbije’

“Proveli smo dva dana u ovom ogromnom redu i čudno mi je što procedura ne ide brže. Nadam se da će vlasti uraditi nešto u vezi s tim. U isto vrijeme, želim se zahvaliti ovim policajcima, postupaju lijepo s nama i održavaju red. Oni su dobra slika Srbije“, dodaje Nouh Ammar iz Sirije.

“Izbeglice sa kojima smo razgovarali tvrde da je ranije bilo dovoljno 15 minuta da se sva papirologija završi, a sada to traje između tri i četiri sata. Ovde se formirao red ispred prihvatnog centra, situacija jeste mirna, ali ponekad deluje napeto, zbog velikog prisustva policajaca“, izvještava reporter Al Jazeere Stefan Goranović.  

Javlja i da su mnoge izbjeglice noć provele na otvorenom na temperaturi od tri stepena.

Izvor: Al Jazeera