Optužnica protiv Kosmajca zbog zloupotrebe položaja

Više javno tužilaštvo u Beogradu ranije danas podiglo je optužnicu protiv Kosmajca i još dvojice osumnjičenih (Arhiva)

Viši sud u Beogradu danas je podigao optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca i produžio mu mjeru zabrane napuštanja boravišta, uz obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Više javno tužilaštvo u Beogradu ranije danas podiglo je optužnicu protiv Kosmajca i još dvojice osumnjičenih da su izvršili zloupotrebe službenog položaja u vezi sa općinskim zemljištem na Zvezdari.

Kosmajac se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, rekla je Tanjugu glasnogovornica Tužilaštva Tatjana Sekulić i dodala kako je optužnica dostavljena Sudu na potvrđivanje.

Više tužilaštvo protiv Kosmajca je provelo istragu, na osnovu koje je podignuta optužnica, zbog sumnje da je podstrekivao službenike općine Zvezdara da zloupotrebe svoj službeni položaj. Sumnja se da su druga dvojica optuženih zloupotrebom položaja Kosmajcu omogućili raspolaganjem zemljištem na zvezdarskoj općini, čime je država oštećena za blizu 100.000 eura.

Za to krivično djelo, prema Krivičnom zakonu Srbije, zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina zatvora. Kosmajac se u istrazi pred tužiocem branio šutnjom.

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda smatra da je u ovoj fazi krivičnog postupka produženje zabrane napuštanja boravišta i dalje nužno radi osiguranja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka, precizira se u saopćenju.

Zapljena objekata

Protiv ovog rješenja, Kosmajac ima pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rješenja, a ako prekrši izrečenu zabranu Sud mu može ponovo odrediti pritvor.

Izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog na izdržavanje kazne zatvora, ukazao je Sud u saopćenju.

Sud je dužan da svaka tri mjeseca ispita da li je dalje trajanje mjere opravdano.

Viši sud u Beogradu u maju je potvrdio privremenu zapljenu 23 Kosmajčeva objekta, a vratio mu jednu nekretninu ranije privremeno zaplijenjenu.

Kosmajac je bio uhapšen 9. novembra prošle godine i u pritvoru je bio tri mjeseca, do 10. februara pošto je položio 200.000 eura za odbranu sa slobode, kao garanciju da neće pobjeći.

Prvo osnovno javno tužilaštvo vodi istragu protiv Kosmajca zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsificiranja isprave i prevare.

Vučićev stav

Prošle godine je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio Kosmajca kao najvećeg narkodilera u državi, a u „Beloj knjizi organizovanog kriminala“ 2001. MUP Srbije je naveo da je Kosmajac jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Prema podacima MUP-a Srbije, Kosmajac „sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove“. Također, ne pojavljuje se mnogo u javnosti, živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće odakle je i vodio posao s izgradnjom stanova na cijelom teritoriju ove beogradske općine.

Sumnja se da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Njegovo ime su spominjali i svjedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv „Zemunskog klana“, imenujući ga kao osobu od koje su pripadnici ove grupe nabavljali drogu.

Akciju „Sablja“ nakon ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića 2003. godine, izbjegao je bijegom u inostranstvo, nakon što je navodno dobio informaciju da će biti uhapšen.

Izvor: Al Jazeera i agencije