Opozicija ponovno blokirala Skupštinu Kosova

Poslanici kosovskih opozicionih stranaka i danas su blokirali  nastavak sjednice Skupštine Kosova.

Protive se sporazumima koje su premijeri Kosova i Srbije krajem augusta potpisali u Briselu.

Tridesetak poslanika opozicionih stranaka blokiralo je skupštinsku govornicu te zahtijevalo od premijera Ise Mustafe da povuče potpis iz sporazuma kojim je predviđeno osnivanje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Predstavnici opozicije kažu da  će nastaviti sa blokadom Skupštine sve dok se njihov zahtjev ne ispuni.

Peticija protiv sporazuma

Kada su poslanici opozicije – i nakon pauze blokirali skupštinsku govornicu, predsjednik Parlamenta je prekinuo zasjedanje.  

“Sve dok sam ja predsjednik Skupštine u ovoj sali, pripadnici obezbjeđenja ni u jednom trenutku neće ući. Neka narod sam vidi za koga su glasali. Ovo što se dešava nije dobro, jer se zatvara jedna institucija za koju se borilo, za koju se prolila krv 99 posto ljudi koji se nalaze u ovoj Skupštini”, kazao je predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli.  

 “Isa Mustafa je 25. augusta u Briselu potpisao da se Srbiji daje 30 posto teritorije Kosova. Niko nije prolio krv, niko nema taj mandat i niko nije izabran da nanosi štetu suverenitetu naše države. Zbog toga je opozicija veoma odlučna da blokira rad Skupštine, sve dok Isa Mustafa ne povuče svoj potpis za osnivanje zajednice”, zaključio je Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Aktivisti kosovskih opozicionih stranaka zadnjih dana rade u istom interesu. Cilj je da što veći broj građana potpiše peticiju protiv osnivanja zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom i protiv sporazuma o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom.

Poslanici opozicije prekinuli su i prošle sedmice izlaganje premijera Kosova Ise Mustafe u Skupštini Kosova, gađavši ga jajima.

Osnivanje zajednice

Na samom početku izlaganja premijera Mustafe, koji je obrazlagao sporazume Prištine i Beograda postignute u Briselu, opozicija je počela najprije negodovati riječima, a potom su jaja bačena i prema govornici.

Predstavnici kosovskih opozicionih stranaka tražili su da se poništi sporazum koji predviđa osnivanje zajednice 10 opština s većinskim srpskim stanovništvom.

Formiranjem zajednice srpskih opština Kosovo bi se podijelilo po etničkim linijama, smatraju lideri opozicijskih stranaka, a time će se, ističu, onemogućiti normalan rad kosovskih institucija.

Izvor: Al Jazeera